Echinaforce stärker immunförsvaret

8 januari 2001

Echinaforce stärker det ospecifika immunförsvaret, det vill säga hjälper vid virus – om det sätts in direkt. Det visar undersökningar som infektions- och allmänläkaren Rose-Marie Brinkeborn har gjort. Hon ville göra en vanlig studie på förebyggande naturläkemedel för egenvård och annonserade efter friska frivilliga, men infektionskänsliga, personer som förskollärare och småbarnsföräldrar. Av de 560 i gruppen insjuknade 260 under det första halvåret och fick då genast äta den tablett de slumpmässigt tilldelats. Tabletterna var av fyra olika slag; en placebo, en Echinaforce normaldos, en sex gånger så stark Echinaforcetablett och en tablett bestående av extrakt av roten. Varken patienterna själva eller den behandlande läkaren visste vilken slags tablett de fick.

Placebogruppen märkte ingen effekt.

I gruppen som fick stark Echinaforce tyckte både läkaren och patienterna att förkylningssymtomen var svaga och gick över snabbt, jämfört med kontrollgrupperna.

I Kinnarp delar företagsläkaren ut Echinagard gratis. Under en försöksperiod visade det sig att personal vid ett möbelföretag höll sig friskare när de fick preparatet. Tyska studier av Esberitox har visat att barn som får det blir förkylda mer sällan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida