Egen härd är guld värd

— Det är bra att få formulera mål utifrån sina egna värderingar. Sen gäller det förstås att förverkliga sina önskningar också. Jag har i alla fall lyckats få det boende och den sysselsättning jag ville, säger Göran Wassby.

Göran har 20 års erfarenhet av psykiatrin i Malmö och gick igenom Bostonmodellens rehabiliteringsprocess för ett par år sedan. Genom det arbetet har han kommit fram till hur han vill bo och han har också lyckats få det så.

Hans lägenhet ligger som en liten stuga i hörnet av en trädgård ovanpå ett gårdshus vid den brusande Södra Förstadsgatan och med utsikt över takåsarna. Det känns nästan som ett besök hos Karlsson på taket.

Göran Wassby hade en vecka kvar till examen på skötarutbildningen då han insjuknade i schizofreni 1979 och las in på Östra sjukhuset. Sen har han fått skov av sjukdomen med ett par års mellanrum, det senaste var 1993. Nu ägnar han sin tid åt att skriva, etablera nätverk, vara vaksam på sjukdomstecken och bygga strategier mot den.

– Mitt sätt att hålla sjukdomen stången är att hela tiden jobba med mig själv. Det finns inga genvägar ut. Man måste bearbeta sina upplevelser, få ut det genom att sjunga, dansa, spela, skriva eller något. Det är jobbigt, men också oerhört berikande.

Göran Wassby anser att de schizofrena i Malmö är priviligierade som har Bostonmodellen.

– Den är ett bra komplement till den medicinska behandlingen. Malmö har visat framfötterna och här finns möjligheter att bli Europacentrum för rehabilitering.

Han skräder inte orden när han talar om psykiatrivården och är under vårt samtal ofta både drastisk och dräpande i sina kommentarer.

– Som grupp står vi psykiskt sjuka längst ner i samhället, vi fungerar som katalysatorer för ett sjukt samhälle, och det är också vi som dör undan först. Många som varit intagna har mycket svåra erfarenheter av vården och är väldigt bittra.

Han talar om hur det var förr, då varje yttring från en intagen psykiatripatient bemöttes med våld och makt, och visar en affisch han gjort själv – som en valaffisch – med texten »Vi finns överallt, också där du minst anar det. Svenska Småpåveförbundet«.

För lite satsas
– Psykisk sjukdom kostar oerhörda summor. Om man fick folk att må bättre i stället för att försöka sätta dit dem skulle både statsskuld och arbetslöshet försvinna.

Göran Wassby tycker att psykiatrireformen 1995 var bra på många sätt men att den inte fått de resurser som behövs, till exempel till daglig sysselsättning.

– Minister på minister har lovat titta på det men ingenting händer. Och de schizofrenas överdödlighet, som det rapporterades om för någon månad sedan, har Socialstyrelsen känt till i åratal utan att göra något åt det.

Förutom lägenheten har Göran Wassby också kommit igång ordentligt med det han vill ägna sig åt: att skriva. Göran lägger just sista handen vid en deckare, han har skrivit texter till cd-
skivan »ingenting förblir…«, och konstruerat ett monopolspel, allt med psykiatrin som fond. Han skriver debattinlägg, har en egen hemsida, och kom 1995 med den självbiografiska romanen Telluskliniken som utspelar sig på Malmö Östra sjukhus tio år tidigare. Den boken har tagits med som kurslitteratur på höstens psykiatriska grundkurs på Malmö högskola.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida