Egenvård hemma för cancersjuka
Efter undervisning av sjuksköterska kan allt fler av hematologklinikens leukemipatienter sköta den intravenösa antibiotikabehandlingen i sitt eget hem.
– Det är underbart att kunna tillåta våra patienter att sköta en del av sin behandling hemma nu. Det har länge varit ett önskemål från patienterna på kliniken. När jag såg engångspumpen på en kongress visste jag direkt vad den skulle kunna användas till, säger Eva Johansson.
Hon är sjuksköterska på hematologen vid Karolinska sjukhuset och projektledare för ett treårigt vårdutvecklingsprojekt med stöd av Cancerfonden.
I projektet, som är inne på sitt första år, deltar patienter med blodcancer. De flesta har akut leukemi och tvingas tillbringa lång tid på sjukhuset i samband med cytostatikabehandlingen. Efter varje cytostatikakur försämras immunförsvaret och patienten får en infektion med hög feber. Infektionen behandlas med intravenöst antibiotikadropp i mellan fem och tio dagar. Denna behandling kan nu allt fler av klinikens leukemipatienter ge sig själva hemma.
– Det är skönt att ha lite makt över sin egen vård, säger John-Bertil Lundén.
Han är 56 år och fick diagnosen akut leukemi tidigt i höstas. Efter undervisning av sjuksköterskorna på hematologen kan han i hemmet själv koppla engångspumpen till sin centrala venkateter.
Lättare med sociala kontakter
Det är lättare att hålla kontakt med sitt sociala nätverk när man kan vara mer hemma, tycker John-Bertil Lundén. Att aktivt delta i sin egen vård blir ett sätt att lära sig leva med sjukdomen. Ett sätt att återerövra tron på sin egen förmåga.
– Patienten får inte känna sig tvungen att sköta antibiotikadroppet själv. Frivillighet är ett krav eftersom patienten måste känna sig trygg, säger Eva Johansson.
Den första antibiotikabehandlingen ges alltid när patienten är inlagd på kliniken. Det måste också finnas en närstående hemma, som helst ska vara med vid undervisningen. Efter undervisning av sjuksköterskan får patienten med sig en checklista hem över hur droppet och den centrala venkatetern ska hanteras. Där ges svar på många frågor om vad man ska göra om något händer. Patienten kan även ringa vårdavdelningen dygnet runt.
Hittills sköter elva av hematologklinikens patienter sin antibiotikabehandling och har goda erfarenheter av det. Ytterligare ett femtiotal vill pröva. Projektet är dessutom på väg att utvidgas i och med att hematologkliniken i Örebro också börjar arbeta enligt denna modell.