EKO när huden är som känsligast

En liten människa som just har kommit till världen ska ha något mjukt och lent utan kemikalier närmast den känsliga huden. Det tycker personalen på neonatalavdelningen i Uppsala är självklart.

1 december 2006

För tidigt födda barn ska självklart ha textilier som är garanterat fria från kemikalier närmast sin sköra hud. Det anser vårdenhetschefen på Akademiska sjukhusets neonatalavdelning, sjuksköterskan Ing-Marie Emilsson.

– Vi vet inte alls hur de påverkas av att ligga på lakan som är tillverkad av vanlig bomull, som under odling och tillverkning bearbetats med en mängd kemikalier, säger hon.

Inspirerade av Akademiska sjukhusets miljöcertifiering 2005 började barnundersköterskorna Maria Jansdotter, Karin Holmgren och Anna Dokken Niska att leta efter ekologiska textilier. En sökning på Internet gav en träff i Falkenberg, hos Annika Dahlström, som är återförsäljare av ekologiska textilier.

– Att hon också är sjuksköterska gjorde det väldigt enkelt för oss att samtala, förklarar Maria Jansdotter.

Ungefär samtidigt som miljöcertifieringen inleddes hade Maria Jansdotter och hennes kolleger utvecklat ett bäddstöd för sina små patienter. De tyckte inte att det provisoriska bäddstödet som de tillverkade av frottéhanddukar och kuddvar fungerade.

– Vår ambition var att skapa ett stöd som skulle efterlikna livet i livmodern så mycket som möjligt genom att tryggt omsluta barnet där det ligger i kuvösen. För tidigt födda barn behöver skyddas från stress och omges av lugn och ro, samtidigt som vi måste kunna ge dem vård, berättar Karin Holmgren.

Deras innovation liknar en liten toffla, där barnet bäddas in i ett stöd avpassat i storlek till för tidigt födda. På barnet ligger ett täcke och ett band dras runt om, för att ge en känsla av att vara i livmodern.

– När barnet ligger i en bäddtoffla kan vi hantera det lättare utan att det behöver störas. Det går till och med att röntga barnet medan det ligger kvar i bäddtofflan visar våra tester, berättar barnundersköterskan Anna Dokken Niska.

Efter ett besök hos Annika Dahlström för att få veta mer om ekologiska textilier sökte gruppen pengar hos Uppsala läns landstings miljöfond och fick 55000 kronor.

De köpte symaskiner och tyger av ekologiskt odlad bomull och satte i gång att sy – på arbetstid.

Tofflorna görs i fyra storlekar så att de passar barn som väger allt mellan ett och fem kilo. Alla 18 vårdplatser ska ha tre omgångar att byta med.

En förutsättning för att ha egna textilier är tvättmaskiner på avdelningen. Det finns sedan tidigare, av hygieniska skäl.

– Våra barn är enormt infektionskänsliga, därför tvättar vi och stryker allt innan det används, säger Ing-Marie Emilsson.

Hygiensjuksköterskan har kontrollerat tygerna bland annat genom att odla bakterier på dem och sedan tvättat dem. De har klarat hennes kontroll. Tygerna måste också klara att tvättas i 70 grader en gång per dygn och därefter strykas.

Hittills är de nöjda och konstaterar att tyget bara blir mjukare och skönare efter varje tvätt.

– Visserligen är de ekologiska textilierna dyrare, men vi har stora förhoppningar om att de räcker längre än andra textilier. Kvaliteten är god, säger Maria Jansdotter.

Som en extra test av hållbarheten lägger de med bitar av tyget vid varje tvätt hemma i den egna tvättmaskinen.

Allt nuvarande bäddmaterial ska gradvis bytas ut och ersättas med ekologiska textilier. De har redan sökt och fått ytterligare
10 000 kronor av landstingets miljöfond.

Är det då nödvändigt att vara eldsjäl för att ekologiska textilier ska slå igenom? Ja, kanske är det nödvändigt, medger de, men påpekar samtidigt att allt syarbete har gjorts på arbetstid. Den egna designen, av tofflan, har de däremot fått ägna många timmar på fritiden åt. De tror att det finns ett stort behov av deras bäddutrustning och har därför startat ett gemensamt företag.

– Det finns inget liknande. Om du väl fått kunskap om hur mycket kemikalier som används för att odla och ta fram textilier är det svårt att bortse från det. För oss som arbetar med så känsliga patienter som våra är det självklart att sträva efter att de ska få bästa tänkbara miljö, säger Maria Jansdotter.

Men de stoppar inte vid sina små patienters miljö. Nästa projekt är att söka pengar till arbetskläder. En modell finns redan framtagen av en student vid Konstfack som deltog i arbetet med miljöcertifieringen.

– Vi vill självklart ha arbetskläder i ekologisk bomull också, både för vår egen skull och våra patienters, säger Maria Jansdotter.

En invändning är att tvätteriet kanske inte accepterar små kollektioner som kräver särbehandling. Men de tror inte att det behöver bli något problem med tvätteriet, eftersom de använder samma företag som i Halland. Där har tandvårdspersonalen redan arbetskläder i ekologisk bomull på några enheter.

De syr bäddtofflan: www.kamcaredesign.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida