Eksjö. Rondar i samtalsrum i stället för på salen

På Höglandssjukhuset i Eksjö genomförs de dagliga ronderna på ett nytt sätt. Patienterna kommer till ett samtalsrum och kan prata ostört med hela vårdteamet.

3 oktober 2012

Ronden har länge varit en närmast helig ritual där läkaren går från patient till patient med resten av personalen i släptåg. Patienten i sängen bredvid hör allt som sägs och den sängliggande patienten känner sig ofta i underläge.?

Måste det se ut på det sättet?Det tyckte inte överläkare Martin Rejler vid Höglandssjukhuset i Eksjö och startade ett försök med en ny rondmodell vid en av medicinklinikens avdelningar.

Patienten kommer till ett samtalsrum där hela vårdteamet finns samlat. Man sitter tillsammans och har en dialog. Vården blir mer jämlik, patient och vårdpersonal kan ställa fler angelägna frågor. Sekretessen ökar och det ger även patienterna mer makt och inflytande.??

— Vi sjuksköterskor tycker att det här är jättebra. Patienterna pratar mer och tar upp problem som de kanske inte skulle våga diskutera när de ligger på salen, berättar Annica Mathson Berg, sjuksköterska på medicinavdelning A.?

Men tar det inte mycket längre tid??

— Vi ägnar den tid åt varje patient som han eller hon behöver, det får ta den tid det tar. Samtidigt sparar vi också tid eftersom vi kan göra allt färdigt på en gång med remisser och annat.?Modellen har nu börjat införas på samtliga sex medicinavdelningar på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida