Emil-fallet. SOS-sjuksköterskan åtalas

SOS-sjuksköterskan som svarade på larmet från Emil Linell åtalas för grovt vållande till annans död.?

7 september 2011

Ansvar Bedömningen ”grovt vållande” beror enligt åtalet på att sjuksköterskan medvetet tog en allvarlig risk när han inte skickade en ambulans. Genom ett utdraget agerande och beslutet att inte ge prio 1- larm nekade han Emil nödvändig livsuppehållande sjukvård.

Det var den 30 januari i år som 23-årige Emil Linell ringde SOS Alarm. Han hade drabbats akut av brusten mjälte och hade därför svårt att andas, nedsatt cirkulation med svimningskänsla, ont i kroppen och kraftig ångest. I flera samtal med SOS-sjuksköterskan bad Emil att genast bli hämtad med ambulans. Men sjuksköterskan bedömde att han hade panikångest och lät därför bli att skicka ambulans. Kort därefter hittade en granne Emil livlös.

Enligt åklagaren fanns det fem ambulanser för prio 1-uppdrag att tillgå, med en framkörningstid på sex till tolv minuter.?

Grovt vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott som kan ge sex års fängelse, men utredaren Joakim Hammar tror inte på maxstraff vid en fällande dom eftersom uppsåt saknas.?

Rättegången hålls i mitten av november.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida