”En bedrövlig historia”

8 december 1997

 – Det är en bedrövlig historia och det är generande för laboratorievetenskapen att en sådan här verksamhet har fått fortgå. Jag begriper inte att han får behålla legitimationen. Jag tror att många svar slunkit igenom, sådana som svarats ut som normala fast de inte var det – ett normalt svar verkar ju inte alarmerande, kommenterar Anders Karlström, labchef på Danderyds sjukhus, ansvarsnämndens beslut.

Lars Olov Hansson, labchef på Karolinska sjukhuset kan inte förstå hur beslutet kunde bli som det blev.

– Hela ärendet är vad jag förstår lite oprofessionellt skött. Olyckligtvis blev det nog lite för mycket affekt från Socialstyrelsens sida. Det är förvånande att man får göra så många fel och ändå fortsätta. Att lämna ut prov utan att ha kört analyserna, då kan man ju lika gärna använda slumpvalsgenerator. HSAN blir ett hån.

– Sedan tycker jag synd om personalen, främst de i primärvården och på Sabbatsberg som var lojala och jobbade oerhört för att reda upp situationen. Det är förbålt synd om de patienter och den personal som kommit i kläm.

– Och varför krävs det inte ett politiskt ansvar för det som hänt, i stället för att sopa det under mattan? Både de och upphandlarna är blåögda. Kostnadseffektivitet för lab ska mätas ute i vården. Rätt svar i rätt tid kan vara fem gånger mer värt än det som kommer två dagar senare.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida