”En del av vårpersonalstrategi”

Medhelp säger sig samarbeta med thailändska Medicall för att ge sjuk-sköterskor möjlighet till miljöombyte. Knappast möjligt för de flesta med de villkoren, anser dock Vårdförbundet.??

6 mars 2013

Sjuksköterskor inom Medhelp ska kunna få tjänstledigt för att åka till värmen i Thailand och arbeta en tid, som ett miljöombyte, förklarar divisionschefen Geir-Erik Hyvärinen. Men tanken är också att sjuksköterskorna i Hua Hin i Thailand, tack vare tidsskillnaden, ska kunna ta fler kvälls- och helgpass. Han hoppas att verksamheten där ska växa så att det kan börja märkas ordentligt i schemat för personalen i Sverige. Medhelp sköter i dag sjukvårdsrådgivningen för Stockholm, Sörmland, Värmland och Uppsala och har verksamhet på sex orter i Sverige, bland annat i Kalix.?

Ann-Katrin Fredlund Stålnacke, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, kan förstå att äldre sjuksköterskor lockas av erbjudandet att arbeta i Hua Hin. Hon firade själv sin 50-årsdag där och tycker att orten är trevlig. Men hon har svårt att se arbetet i Thailand som en personalförmån, eftersom det rimligtvis är en liten grupp som har råd att lämna Sverige och ta en anställning där till exempel inga pensionsinbetalningar görs.??

Sjuksköterskor som väljer att ta jobb på Medicall bör vara väldigt medvetna och insatta när de skriver på kontraktet, säger hon.?

— Hur ser företagets försäkring ut? Vad händer om jag dör där nere? Åk inte till Thailand utan ett ordentligt anställningsavtal, råder Ann-Katrin Fredlund Stålnacke.?

Att lönen är låg och anställningen inte ger rätt till pension och sociala avgifter vägs upp av andra fördelar, anser Medhelp som har kontrakt med thailändska Medicall till 2017. Hur mycket kontraktet är värt är en affärshemlighet, men Geir-Erik Hyvärinen kallar arrangemanget kostnadsneutralt.?

Varför får sjuksköterskorna inte samma lön och rätt till pension och sociala avgifter som i Sverige??
— Det kostar med flygbiljett, arbetstillstånd, visum och boende med mera som betalas av Medicall. Att bedriva den här verksamheten utifrån svenska regler skulle bli för dyrt. Men man måste komma ihåg att lönen ger väldigt stor köpkraft i Thailand.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida