En kvinnlig Linné

Professor Vivi — den sagolika botanisten Beata Arnborg317 sidorAtlantis 2008www.atlantisbok.seISBN 978-91-7353-217-4

3 oktober 2008

Hon älskade de egyptiska växterna och kallade dem »Det heliga Nirvana«. Vid en utgrävning 1948 i Helwan söder om Kairo hittade hon bland annat världens äldsta blomma. Vivi Laurent-Täckholm (1898-1978) var svensk professor i botanik men arbetade under många år vid den botaniska institutionen vid Egyptens första universitet. Där byggde hon upp ett egyptiskt herbarium. Med det som grund skrev hon Flora of Egypt, hennes livsverk.

Boken om Vivi Täckholm är inte bara en berättelse om en allmänt älskad och positiv person som fängslade alla i sin omgivning och såg mirakel i allt. Det är även en historieberättelse om både Egypten och Europa i början av 1900-talet.

Under andra världskriget blev Vivi »fast« i Sverige och arbetade då med Tysta hjälpen som skickade mat, kläder och tyg till grannländerna. Hon var också aktiv inom motståndsrörelsen och fick medalj från både Norge och Finland för sina insatser. Genom sina kontakter i Egypten kunde hon även se till att Egyptiska museet i Stockholm fick hem de donationer som fastnat i den egyptiska tullen.

Sveriges Radio besökte Vivi i Kairo på 1960-talet. Man kan höra henne själv berätta på sr:s hemsida, www.sr.se.

Hon har skrivit många böcker på varierande teman, bland annat Som husmor i Egypten, Faraos barn och Lillans resa till månen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida