En okänd sjukdom

Frank Huyler De osynliga tingens lagar 315 sidor, Albert Bonniers förlag 2005 www.albertbonniersforlag.se isbn 91-0010-097-8

5 augusti 2005

Michael Grant är läkare. Efter sin skilsmässa flyttar han till en stad långt bort från hemtrakterna där han fått arbete på en läkarmottagning. En dag får han en liten flicka på åtta månader som patient. Hon dör i en infektion med mycket hastigt förlopp. Michael Grant har inte varit tillräckligt uppmärksam; den sista alarmerande rapporten från labbet läser han först sedan hon dött. I ett slags försoningsgest lovar han att behandla flickans pappa Jonas.
Jonas kommer till mottagningen. Michael upptäcker en konstig vit linje i hans mun. Han får också en droppe blod på sin bara hand när har tar blodprov på sin patient. Jonas dyker sedan inte upp på det avtalade återbesöket. Det visar sig att han inte har hittat till mottagningen. Han har varit förvirrad, sett konstiga saker och nästan gått bort sig. Michael och Jonas pappa besöker honom i den husvagn han bor i. Strax därpå börjar husvagnen brinna och Jonas brinner inne.

Inte långt senare ser Michael konstiga ljusfenomen ? och en konstig vit linje i sin mun. Vad är det för okänd sjukdom som drabbat Jonas och honom? Och hur är det egentligen med hans lilla dotter? En gravöppning ordnas.
Romanen handlar mycket om den okända sjukdomen och frågan om hur sådana uppstår. Michael Grant söker, men hittar inte svaret (i alla fall inte i den här boken).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida