En psykiatrikers liv och verk
Johan CullbergMitt psykiatriska liv. Memoarer273 sidor. Natur & Kultur 2007www.nok.seisbn 978-91-27-02553-0
Styrelsen var oförstående när Johan Cullberg och några av hans studiekamrater protesterade mot de höga avgifter de tvingades betala till psykoanalytiska föreningen för sin utbildning. Protesten tolkades som ett fadersuppror!
Att läsa Cullbergs memoarer är som att höra honom berätta sin egen och den moderna psykiatrins historia. Han är samtida med de stora förändringar som den svenska psykiatriska vården har genomgått de senaste 50 åren. Med sin nyfikenhet, sina studier och både nationella och internationella kontakter verkar han hela tiden ha varit med »där det hände«. Det är intressant och spännande läsning. Läsaren får följa livet i biskopsgården under barnen Cullbergs uppväxtår. Tillvaron var både skyddad och utsatt. De hade å ena sidan möjligheter som inte barn i allmänhet hade; det fanns både pengar och kontakter. Å andra sidan var de och hela familjen utsatta för omgivningens granskande och skoningslösa ögon.
En upplevelse som kom att bli en av författarens svåraste var när han måste köra sin tre år äldre bror Erland till Beckomberga. Där tvingas den 21-årige Johan skriva på ansökan om tvångsintagning. Han är i början av sina medicinstudier och har ännu inga psykiatriska kunskaper. Någon betydelse för hans beslut att bli psykiatriker tror författaren dock inte att händelsen har haft.