chefredaktören har ordet

En rundresa i coronavården och drottningen hälsar

En rundresa i coronavården och drottningen hälsar
Chefredaktör Michelle Wahrolén

Så trött att hon att hon inte känner igen sig själv. Så mår Anna Berglund som jobbat på covid-ima vid Gävle sjukhus.

9 november 2020

Den nya utmanade tiden fortsätter. För bara någon vecka sedan kom Folkhälsomyndigheten med hårdare restriktioner. Nu måste folk skärpa sig. Hålla sig hemma så mycket som möjligt och inte hålla på att festa och träffas som om det inte fanns någon pandemi. Det är bra. Vi klarar det. Det finns tv-serier, godis och varma soffor. Vi måste göra allt som står i vår makt för att minimera spridningen av det avskyvärda viruset. Vi måste göra allt för att ni i vården inte ska få uppleva det hårda tryck som var i våras. Ni måste få må bra. Men det gör många av er tyvärr inte.

Eftersom det är en historiskt tuff tid för er i vården beslöt vi på Vårdfokus att vi skulle ta reda på hur ni mår.  Vårdfokus reporter Helena Mirsch har därför rest runt i hela landet för att prata med er. Jag bli tagen av era tuffa berättelser om enorm trötthet, övertid, för kort semester, sjukskrivningar och möten med döden. När Anna Berglund berättar att hon är trött ända in i själen, så trött att hennes personlighet har förändrats, blir jag stum och gråtfärdig. Visst kan ett jobb vara krävande. Visst kan ett jobb vara intensivt. Men när det helt äter upp en och nästan raderar själen har det gått för långt. Men era berättelser visar också att ni är stolta. Stolta över att ha räddat liv.

Drottning Silvia har alltid vurmat för sjuksköterskor. Som nybliven drottning byggde hon upp en stab av sjuksköterskor eftersom ni är kloka, trovärdiga och kunniga. Det har hon fortsatt med. Hon har en hälsning och hylllar alla er som jobbar i coronavården – ni är hjältar!”Jag är full av respekt och tacksamhet för allt de gjort. De är verkligen hjältar”, säger hon.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida