Enkät: Är du nöjd med dina arbetstider?

4 februari 2015

Enkäten 2-15

Susann Vesterberg, 50
?Sjuksköterska, äldreboende Sorsele kommun ?
— Grundarbetstiden dagtid 7—16 är jättebra. Men eftersom vi bara är tre sjuksköterskor i kommunen har vi beredskap var tredje helg från 16.00 på fredag till 7.00 på måndag, och dessutom en till två nätter i veckan. Vi har en timmes inställelsetid och jag bor två mil utanför Sorsele och kan få åka fem och en halv mil enkel väg till de personer som bor hemma. Då kan det bli tufft. Det varierar mycket; fullt upp eller ibland bara ett ärende på en helg.?

— Men jag tycker att det är roligt, intressant och stimulerande att få träffa många olika människor. Det innebär mycket problemlösning och det är en utmaning.


Enkäten 2-15
Pia Karlsson, 55

Biomedicinsk analytiker, klinikinstruktör på mikrobiologen i Jönköping
— Jag tycker de är bra. Jag jobbar vardagar mest men också kvällar och en del lördagar och söndagar. Det fungerar för det mesta.

— Men ibland blir det svårt att hinna med allt på helgerna. Jämfört med många andra mikrobiologiska labb gör vi rätt många analyser då. Oavsett hur många prover vi får måste vi bli färdiga. På klin kem kommer alltid någon annan och tar över när man går hem eftersom de har schema dygnet runt. Så har inte vi det. Trots att vi egentligen bara jobbar till klockan två på helgerna har jag ibland gått hem så sent som efter sju på kvällen. Men det hör till sällsyntheterna.


Enkäten 2-15
Christina Rönnlund, 41

Barnmorska, Förlossningen, Karolinska universitetssjukhuset Solna
— Jag jobbar 80 procent, dag- och kvällspass och trivs med det. Det ger mycket luft i vardagspusslet och en hel del egen tid, vilket jag uppskattar. Vi har önskeschema med cirka fem helgpass per period, det blir nästan varannan helg. Det fungerar bra, eftersom jag har en man att dela familjeansvaret med. Annars vet jag inte hur det hade gått.

— Här orkar nästan ingen arbeta heltid på grund av den höga arbetsbelastningen. Det är inget vi kompenseras för och det kommer att märkas på pensionen. Tack vare fantastiska arbetsuppgifter och underbara kolleger är det värt det.


Enkäten 2-15
Dan Lindstrand, 39

Sjuksköterska, intensivvårdsavdelningen, Lund.
— Jag är väldigt nöjd. Längden på arbetspassen varierar och vi lägger våra scheman själva. Jag upplever att jag formar jobbet efter livet mer än tvärtom. Valfriheten är viktig, att få tid att umgås med vänner, familj och att träna. I perioder har vi tunga vårdkrävande patienter, andra perioder är lugnare. När jag känner att det varit tungt ett tag finns det viss möjlighet till extra ledighet. Till våren ska jag försöka komma i väg och springa några lopp. Då kan jag planera in det, utan oro för att det krockar med jobbet. Vi har en kvotmodell, jobbar jag obekväma arbetstider får jag viss arbetstidsförkortning. Det är en stor fördel.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida