Enkät: Är du din yrkesroll även på fritiden?

30 april 2018
Åsa Svenning Gustafsson. Foto: Tomas Ohlsson

Åsa Svenning-Gustafsson
Distriktssköterska, Herrestads vårdcentral, Uddevalla
?— Ja, jag får frågor från omgivningen om råd för olika sjukdomar från familjen, släkten och vänner. Jag svarar efter bästa förmåga.? 
— Jag har ett basapotek hemma med de vanligaste läkemedlen, till exempel febernedsättande och plåster.? 
— Det kan faktiskt kännas lite pressande att vara sjuksköterska när jag är ledig. Jag sitter mycket i telefon på jobbet och svarar på frågor. Ibland kan jag känna att jag vill vara ledig på fritiden och inte sjuksköterska. Men jag svarar ändå på frågorna. ?

 

Signe Cedering.

Signe Cedering
Barnmorska, förlossningen BB, Sunderby sjukhus, Luleå
— Ja, vänner och familj vill gärna fråga, lyssna eller ha råd kring olika saker som ingår i arbetsfältet. Hos nya bekantskaper och även främlingar ser jag ofta ögonen lysa upp när någon får höra vad jag jobbar med. Berättelser om allt från egna förlossningar till frågor om preventivmedel flödar då ofta genast och helt ogenerat fram.
— Jag älskar att prata om mitt jobb. Den som blir mest lidande är nog min man, förutom då jag under min korta massagetimme fick coacha massören genom sin senaste förlossningsupplevelse. Även maken har motvilligt fått höra en och annan detaljerad berättelse när han råkat berätta att hans fru är barnmorska.

 

Johanna Larsson.

Johanna Larsson
Sjuksköterskestudent, Mittuniversitetet, Sundsvall
— Som mamma har jag blivit mer uppmärksam på hur det här med smitta sprids. Särskilt nu när vi läst mikrobiologi ser jag på ett annat sätt hur barnen nyser och tar i saker.
— I släkten har de ännu inte börjat använda mig som sjuksköterska, men jag märker att jag stigit i graderna sedan jag började studera. Jag är först i min släkt med att läsa vidare på högskola. Mormor jobbade som undersköterska på ett sjukhus och är väldigt stolt över att jag ska bli sjuksköterska. Hon ringer ofta och frågar hur mina studier går.

 

Ramona Quiroga.

Ramona Quiroga 
Distriktssköterska, vårdcentralen, Lindesberg
— Ja, det händer ganska ofta att familj, vänner och bekanta vill att jag tittar på olika hudutslag eller vill veta min åsikt om olika sjukdomstillstånd. Det är inget jag stör mig på, jag tycker det är roligt att kunna hjälpa till.
— Det har hänt att vänner kontaktat mig i stället för 1177 för att slippa väntetid i telefonen. För det mesta är det helt okej och är det inte det så kan jag sätta gränser — antingen genom att förklara att jag inte kan hjälpa till eller rekommendera en läkarbedömning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida