Enkät: brukar sommaren göra dig utmattad eller utvilad?

31 juli 2013

Foto: Josefin Mirsch

Sonny Sjögren, 48,?Biomedicinsk analytikerpå Visby lasarett:
—?Jag hoppas att jag är utvilad. Förra året var det kris, men i år har vi tillräckligt med sommarvikarier, varav hälften varit här tidigare. Med alla turister så har vi mycket att göra på Gotland på somrarna, men vi klarar det bra ändå. ?
    — Jag har valt att jobba mycket kväll och natt, det är inte lika stressigt och så kan jag vara ute på dagarna. Men jag har också tre veckors semester, då ska jag till Växjö och hälsa på släkten.

Marie Wallgren

Marie Wallgren, 60, barnmorska på Norrlands universitetssjukhus:
—? För mig är sommaren juni-juli-augusti. Om jag har semester i augusti så är jag helt slut i juni-juli men hinner kanske återhämta mig i augusti. Har jag tidig semester känner jag mig kanske utvilad då, men kan i stället vara helt urlakad i augusti.
    — Man behöver en lång sammanhängande semester för att kunna slappna av ordentligt. I år går jag på semester den 22 juli men hela våren har varit turbulent så jag känner mig ganska trött. Jag har inga småbarn utan kan koppla av i hängmattan så jag hoppas jag känner mig utvilad då jag kommer tillbaka, inför hösten.

Foto: Fredrik Persson

Nils-Olof Petersson, 52, sjuksköterska på beroendeenheten, Blekingesjukhuset i Karlskrona:
—?Sommaren ställer krav; trycket ökar, vårdbelastningen är större och vikarierna många. De är duktiga men man måste ändå vara på sin vakt och vara tillgänglig. Ledigheten är lika stressande — men positivt — jag vill få mycket gjort. Barn och barnbarn, en gård från 1600-talet som ska hållas i ordning, gamla bilar, bland andra en Chevrolet årgång 1956, gör att jag har ännu mer att göra när jag är ledig.
    — Jobb och privatliv är helt skilda saker som ger mig en perfekt balans.

Foto: Peter Bladskog

Zahra Jourak, 58, sjuksköterska, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Östra, Göteborg:
—?Utvilad! Jag har arbetat inom vården i många år och i år har jag valt att bara ta två veckors semester under sommaren. Men jag är inte för rädd att bli ut­arbetad. Om jag mår bra psykiskt blir jag inte trött. Och mår jag inte bra försöker jag att analysera vad som trycker mig tills jag har kommit fram till en förklaring. Det kan ta ett par dagar, men det hjälper.
    — Det är också viktigt att få koppla av hemma, få göra roliga saker och röra på sig. Det gör mig utvilad. Så har jag en utlandsresa i höst att se fram emot också.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida