Enkät: Får du den sommarsemester du önskar?

2 april 2014

Foto: Lars Nyman 
Ulrika Baresic, 37?
Sjuksköterska, Regionsjukhuset Karsudden?
— I år blir det tidig sommar­semester för mig, det är helt ok tycker jag.

?— Vi har två semesterperioder här på Karsudden. Har man fått sen semester ena året, får man ta tidig nästa år. Då vet man hur det blir redan i förväg. Men det är inte värre än att det går att önska en annan period om man absolut vill. Det brukar alltid gå att lösa, då det är väldigt flexibelt här.

?— Jag har bara fyra veckors semester och brukar inte ta ut allt samtidigt.


Foto: Björn Wanhatalo
Viktoria Orrebo, 37

Distriktssköterska, Tegs hälsocentral i Umeå
— Det hoppas jag verkligen. Vi har precis lämnat in våra önskemål och har inte fått besked än. Jag har önskat fyra veckor mitt i sommaren och hoppas inte att det ska vara några problem. Hälso­centralen brukar inte ha svårt att få sommarvikarier.

— Jag har bara arbetat här i två år och vet inte hur stor risken är att inte få önskad semester, men på sjukhuset fick jag nog alltid de veckor jag önskade. På något sätt löste det sig — om inte annat genom att man bytte någon vecka om det körde ihop sig.

Foto: Anna Simonsson
Sari Vornanen, 52

Röntgensjuksköterska, mammografimottagningen, Södersjukhuset i Stockholm
— Det vet jag inte än. Jag har lämnat in önskemål men jag vet inte riktigt när vi ska få besked. Vi har lägre tryck på sommaren, och screeningen på mammografin är stängd i 5-6 veckor. Därför brukar det vara ganska lätt att få semester. Men jag arbetar kliniskt också.

— Jag vet att vi kommer att få fyra veckor sammanhållen sommarsemester, men jag hoppas på fem. Önska kan man ju alltid.

Lena Andersson
Lena Andersson, 52

Röntgensjuksköterska, Växjö
— Ja. Vi har två semesterperioder: tidig (halva juni och halva juli) eller sen (halva juli och halva augusti). Det innebär att man vet vilken period som man är ledig varje sommar och jag tror att de flesta är nöjda med det.

— Vill man ha någon annan vecka försöker vår chef lösa det. De som har tidig semester brukar dessutom kunna ta en vecka i augusti.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida