Enkät: Har du roligt på jobbet?

30 april 2013

Foto: Pernille Tofte

SARA INGARÖ, 61 ?
Barnmorska med 16 år i yrket. Jobbar natt på Södra bb i Stockholm?
—?Jag har jätteroligt på jobbet framför allt för att jag älskar det. Vi i teamet har en humor som klickar, en situationskomik. Vi skrattar mycket både med varandra och med familjerna inne på rummen. Skratt är avväpnande och humor kan hjälpa kvinnorna att inte fastna i lidandet och tappa bort sig i det.?

— Vi kan släppa loss men är egentligen rätt allvarliga allihop och tar seriöst på vårt arbete och ansvar. När det inte är så roligt, om det är extremt stressigt eller vi kanske har två komplicerade förlossningar samtidigt, försöker vi strukturera och bevara lugnet. Och efter en extra anspänning kan lättnaden och tröttheten efteråt göra oss nästan uppsluppna. Det är läkande.

Foto: Lars Nyman

Pil-Sung Hong, 36
Nyutbildad pappaledig sjuksköterska från Stockholm
—? Nej, inte ännu. Men min mamma brukade alltid säga: ”Roligt och roligt, vad har det med saken att göra?” Arbetet är tillfredsställande på många sätt, men som ny tänker jag mycket på allt jag inte får missa och arbetet känns då som en enda lång checklista.

— Att trösta och prata med patienterna tycker jag är bland det viktigaste i jobbet, men det är svårt att hinna med när arbetsbördan är för tung. Det är trist att behöva sänka kraven för vad som är god omvårdnad för att det saknas resurser.

Foto: Jenny Kallin

Mikael Nilsson, 56
Sjuksköterska och chef inom psykiatrin i Varberg

—?Ja, jag har så himla bra personal och god sammanhållning på jobbet. Som ny chef var jag försiktig och ville inte vara för nära personalen. Då följde jag aldrig med på after work. Nu har jag varit chef i 14 år, är en del av gänget och har roligare. Jag har blivit bättre på att balansera min roll och jag litar på min förmåga. Med bra personal löser sig allt. Den viktigaste egenskapen hos mig som chef är att jag inte är lättkränkt. Är du chef pratar folk om dig och det måste du kunna ta.

Foto: Helena Mirsch

Annette Broberg, 57
Biomedicinsk analytiker blodcentralen, Skellefteå
—?Ja, jag har jätteroligt. De som kommer till blodcentralen är glada och positiva. De är där frivilligt och vill göra en insats. Vi som arbetar där känner också att vi gör något som är viktigt. I en liten stad som Skellefteå blir det ganska personligt, jag känner både mina arbetskamrater och mina blodgivare väl. Vi skämtar och har en bra stämning på jobbet.

Jag jobbar halva min tid på ett forskningslabb där jag tar hand om och analyserar prover för hjärt-kärlforskning. Det är ett mer ensamt arbete så jag får bra balans mellan det och att vara supersocial på blodcentralen.

Det enda som jag inte gillar är när det handlar för mycket om organisationsförändringar och besparingar. Och lönen kunde vara bättre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida