Enkät: Kan du tänka dig att bli förtroendevald?

3 april 2018
Göran Burvall. Foto: Erik Abel

Göran Burvall
?Sjuksköterska, geriatriska kliniken, Norrlands universitetssjukhus, Umeå
?— Jag har redan varit det i drygt fem år, men slutade för fyra år sedan. Jag tog på mig uppdraget mest för att ingen annan ville. Det är viktigt att det finns fackliga representanter på arbetsplatsen, tycker jag.
— Även om arbetsgivaren gav mig tid var det svårt att hinna med uppdraget. Jag var ofta ensam om att vara förtroendevald för tre avdelningar här på geriatriken och det blev för mycket med samverkansmöten och annat.
— Hade det funnits en förtroendevald på varje avdelning hade det varit enklare.

 

Dennis Gärd

Dennis Gärd
Sjuksköterska, akutkliniken, Universitetssjukhuset, Linköping
— Svår fråga, men det tror jag nog att jag skulle. Fast jag måste erkänna att jag inte är så insatt i vad det innebär. Vet förstås att man är ombud för medarbetarna och bevakar deras rättigheter. Det är ett viktigt uppdrag, som säkert tar mycket tid. Men det verkar givande att få lära sig mer om fackliga frågor och våra rättigheter. Dessutom kan ett förtroendeuppdrag vara ett sätt att lära känna andra kolleger, vilket också är positivt.
— Men som sagt, det verkar innebära en hel del jobb så om jag skulle säga ja skulle jag vilja få tid avsatt för uppdraget.

 

Jacob Juris

Jacob Juris
Biomedicinsk analytiker, mikrobiologen, Jönköping
— Ja, absolut. Faktum är att jag tillsammans med en annan kollega blev förtroendevald så sent som den 1 februari i år. Inte för att ingen annan ville ställa upp, utan för att vi själva vill lära oss mer om den fackliga processen. Jag vill också få större insyn i Vårdförbundet.
— Jag känner att jag vill vara någon som mina arbetskolleger kan anförtro sig åt och som jag kan hjälpa om det uppstår problem.
— Jag känner mig väldigt trygg i min arbetsgrupp, där vi tillsammans är cirka 40 biomedicinska analytiker. Hade jag inte känt så är det inte lika säkert att jag hade tagit på mig uppdraget.

 

Lamia Johnsson. Foto: Tomas Ohlsson

Lamia Johnsson
Sjuksköterska, Fiskebäck äldreboende, Västra Frölunda
— Inte just nu för jag har mycket annat i livet med jobb och småbarn hemma. Jag orkar inte nu, men senare, visst.
— Jag har faktiskt sagt upp mitt medlemskap i Vårdförbundet för någon månad sedan. Jag kände att jag betalar avgiften varje månad men det händer inget.
— Jag hade ringt för att få råd och hjälp, men tycker inte att jag fick så mycket stöd. Jag fick mer allmänna svar och inte individuell hjälp.
— Jag har betalat månad efter månad tidigare, men nu testar jag att vara utan medlemskap.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida