Enkät: Vad betyder konst och arkitektur på din arbetsplats?

3 augusti 2016
Ninna Hallberg.

Ninna Hallberg?
Barnsjuksköterska, barnmottagningen, Visby lasarett?
— Spontant tänker jag på kulverten på sjukhuset i Sunderbyn utanför Luleå. Där finns ingen konst, och det är inte roligt att gå där. ?

— Jag tror att konst hjälper till i tillfrisknandet för patienterna. Inom barnsjukvården tycker jag att man tänker på det och på min arbetsplats finns olika sorters konst.?

— På sjukhus tycker jag att det ska vara glad konst. Själv gillar jag när det finns vatten med, till exempel utomhus i en park.

 

Carina Meriläinen

Carina Meriläinen
Sjuksköterska på patientnämnden i Dalarna
— Det betyder mycket. Jag har haft förmånen att få välja själv vilken konst jag vill ha på min arbetsplats och det gör en väldig skillnad för trivseln.

— På sjukhus tycker jag att det är viktigt att konsten smälter in och att den är lugn. Skriet* skulle till exempel inte passa in.

— Min personliga favorit är en tavla som fanns på bb när jag arbetade där. Den föreställde en gravid kvinna. Man såg in i hennes öppna mage och där fanns en massa barn. Den symboliserade hela vården på ett väldigt fint sätt, tycker jag.

*Tavla av Edvard Munch 

 

Carl Dahlström.

Carl Dahlström
Sjuksköterska, psykiatriska öppenvården, Visby
— Den psykiatriska kliniken håller på att renoveras så vi har flyttat in i en paviljong invid havet. Det känns otroligt fint att kunna erbjuda den miljön till våra patienter, så vår arbetsplats är just nu fin på det sättet.

— Jag blev jätteglad när jag hörde att en fotograf ska vara med i skapandet av den nya byggnaden. Det finns en rädsla för alltför starka bilder, som kan skapa oro hos patienterna. Fotografier upplevs som mer ofarliga. Jag tycker att konst betyder mycket och hoppas att det inte bara blir bilder på lamm och väderkvarnar.

Cathy Edin.

Cathy Edin
Sjuksköterska på infektionskliniken, Visby lasarett

— En sjuksköterskekollega lade upp en bild på vår gemensamma facebooksida, på en sjuksköterska med gammeldags sjuksköterske­hätta och med en liten hund i famnen. Det är en tavla som sitter på väggen i en samlingslokal på sjukhuset. Jag tänkte då att det här är en bild som gör mig glad.

— Jag blir glad av liv och färg. Vi har ett fint sjukhus som ligger vackert, men salarna är ganska kliniska. Jag skulle vilja ha mer konst på väggarna. Som de stora färgglada blommorna på canvas som finns på Ikea.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida