Enkät: Vad betyder medlemskap i facket för dig?

6 december 2017
Alexandra Lyssarides

ALEXANDRA LYSSARIDES
Sjuksköterska på akut­mottagningen, Linköpings universitetssjukhus

— Det betyder trygghet. Jag vet vart jag kan vända mig om jag har frågor som gäller mina rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter. Facket är vi medlemmar och tillsammans kan vi skapa förändring. När jag behövt hjälp har jag vänt mig till Vårdförbundet. Det har bland annat gällt rätten att förhandla om min lön och hur jag ska argumentera för att få upp lönen. Det är inte lätt som anställd i en region där arbetsgivare bildar ett slags kartell och säger nej till löneförhöjning, trots nya arbetsuppgifter. ?

— Jag har alltid gillat fackligt arbete och blev nyligen förtroendevald. Jag vill vara med och påverka och tror att vi kan det.

 

Michel Silvestri

MICHEL SILVESTRI 
Biomedicinsk analytiker, enhetschef, laboratoriemedicinskt centrum, Gotland

— I grunden är jag nog med i facket för att det ger mig ett slags trygghet men också för att vi gemensamt får en starkare röst
i viktiga frågor.

— Medlemskapet ger mig också möjlighet att i olika sammanhang få kontakt med, träffa och rådfråga kolleger inom våra vårdprofessioner.

— I min nuvarande roll som chef får jag också i viss mån tillgång till expertis, exempelvis i olika chefs- och karriärfrågor. För inte så länge sedan var jag på ett jättebra seminarium som förbundet anordnade där jag fick möjlighet att diskutera olika ledarskapsfrågor med andra chefer.

 

Ewa Aldervi. Foto: Alexander Donka

EWA ALDERVI
Sjuksköterska på hematologiskt centrum, Karolinska universitetssjukhuset

— Facket är trygghet för mig. Både vad gäller rättigheter och skyldigheter. Om man skulle klanta till det, får man hjälp av facket. Det har tack och lov inte hänt mig.

— Facket är en bra grej, som innebär att man inte är ensam. Ensam är inte stark.

— Facket driver många viktiga frågor. Det gäller inte bara lönefrågan, utan arbetstider, jourtidstillägg och utbildning.

  

Robin Kamen


ROBIN KAMEN 

Sjuksköterskestudent, Växjö

—När jag blev Vårdförbundets studentrepresentant på Linné­universitetet öppnades mina ögon för vad ett medlemskap i facket innebär. Du kan vara med och påverka arbetsvillkoren, få stöd vid löneförhandling och juridisk hjälp.

— Nu när jag vet mer är jag exalterad över hur mycket som erbjuds. Som student handlar det om allt från stipendier till rabatter, möten med andra studenter, träffar med yrkesverksamma sjuksköterskor och möjlighet att prata med politiker.

—Ju fler medlemmar vi är desto mer kan vi påverka arbetsmarknaden och göra vår röst stark och hörd.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida