Vården och klimatet

Enkät: Vad gör ni för klimatet på din arbetsplats?

Enkät: Vad gör ni för klimatet på din arbetsplats?
Foto: Getty images

Ett varmare klimat hotar vår hälsa och framtid. Hur kan vården jobba mer hållbart? Hur ser det ut där du arbetar?

8 november 2021

Natalya Karlsson. Foto: Privat

Natalya Karlsson, sjuksköterska på piva, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge:
— Vi erbjuder patienterna främst vitt kött, kyckling eller fisk, inte rött kött. Maten de får är ekologisk. Vi väljer också andra ekologiska produkter till avdelningen, som tvättmedel och schampo.

— Här på piva får patienterna inte använda kniv och gaffel i metall. Vi har plastbestick, men de går att diska och återanvända. Maten som blir över sorteras i speciella lådor som senare blir biogas. Vi har timer till eluttagen, så om en patient exempelvis vill ladda sin telefon, så stängs den av efter två timmar.

— Vi sjuksköterskor använder främst medicinkoppar i papper, utom när läkemedlet är flytande, och vi gör inte i tjänsteresor i onödan, vi har mer kommunikation via Teams.

Cornelia Åkerlund. Foto: Privat

Cornelia Åkerlund, biomedicinsk analytiker, Gävle sjukhus:
— Vi gör mycket sådant som andra gör, källsorterar förpackningar och matavfall. Det viktigaste är nog att en kollega har som en del av sin tjänst att jobba med ett miljöprojekt inom laboratoriemedicin. Numera har vi till exempel uppsamling av kemiskt avfall. Sådant som vi hällde i slasken förr samlas nu i särskilda behållare. Det är jättebra.

— Något vi skulle kunna bli bättre på är att minska plastavfallet. Det är väldigt mycket engångsgrejer, till exempel alla plastkorkar på rören. Rörsorteraren korkar av och slänger rörens första kork och sätter på en ny, i stället för att de har samma kork hela tiden.

Emelie Nyberg. Foto: Privat

Emelie Nyberg, barnmorska, bb Karlskrona:
— Vi sorterar sopor, pantar burkar och försöker att begränsa användningen av engångsmaterial. Under corona har det varit extra svårt eftersom vi använt så mycket munskydd och visir. Vissa saker måste vi också slänga efter en gång, som till exempel proberna som används vid hörselkontrollerna på bebisarna, där är hygien-aspekten viktigare.

— Vi delar inte ut mer bindor och blöjor än vad som går åt till familjerna och beställer mat efter antal patienter. Sedan försöker vi också minska tvättåtgången och ha mindre lagerhållning för att material inte ska hinna bli för gammalt.

– Vid eventuella möten som inte är på avdelningen används i första hand miljövänliga bilar, en del möten som går hålls digitalt.

Louise Rösand. Foto: Privat

Louise Rösand, bemanningssjuksköterska, just nu inom kommunal vård i Norge:
— Det jag kan komma på är det klassiska — källsortering. Men det känns ju lite 1990-tal. Hur mycket klimatsmarta val som görs när arbetsgivaren beställer material och så vidare har jag ingen insikt i.

— Klimatfrågan är inget som någon tagit upp med mig, varken chefer eller kollegor. Organisationen känns väldigt traditionell, både i hur arbetet är upplagt och när det gäller maten patienterna får, som exempel.

— Jag tror det krävs mycket för att få in klimattänket. Men om jag tog upp frågan med mina kollegor så skulle det säkert komma upp några bra förslag.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida