Enkät: Vad hade du i matlådan senast du jobbade natt?

8 april 2015

Ewa-Britta Johansson

Ewa-Britta Johansson, 60?
Biomedicinsk analytiker, klin kem i Växjö ?
— Någon matlåda har jag inte med mig, utan vid elvatiden på kvällen brukar jag äta lite kex och ost. Normalt är jag ingen kaffe­kärring, men för att hålla mig vaken brukar det bli ett par koppar då också.?

— Sen äter jag ingenting mer förrän klockan sex på morgonen då det brukar bli en banan, ett päron eller någon annan frukt.?

Ewa-Britta Johansson jobbar bara två nätter var åttonde vecka, eftersom hon har så svårt att sova efteråt. ?

— Mellan passen ligger jag mest och snor runt i sängen. Men när jag är färdig med de där nätterna sover jag rätt så bra igen, då är jag helt utschasad.

Rebecca Boltenstern

Rebecca Boltenstern, 34
Barnmorska på förlossningen vid Falu lasarett
— Toscansk tomatsoppa, jag brukar ha soppa och ibland ett ägg också. Jag vill ha något lätt och helst äta mellan tolv och två, men det blir sällan som man vill.

— De senaste sexveckors­perio­derna har jag haft 9-11 nattpass på mina 85 procent. Mellan passen är jag dåsig, fumlig, glömsk och humöret svänger. Jag klarar inte alls av att återhämta mig. Jag har barn som ska hämtas på dagis och behöver sova innan, det är stressande att känna att jag måste utnyttja tiden. Enda fördelen med att jobba natt är att det inte är lika stökigt, nackdelar finns det massor. Det är kämpiga 10-timmarspass som sliter hårt, och med rotationsschema känner vi oss aldrig utvilade.

Anna-Lena Persson

Anna-Lena Persson, 49
Sjuksköterska i ambulans, Frostviken, Jämtland
— Eftersom vi aldrig vet när det blir utryckning och det kan gå en vecka mellan larmen, har vi inte matlådor i ambulansen. Där finns i stället kexchoklad, godis och coca-cola.

— När vi har lämnat en patient i Östersund på natten, åker vi till Statoil och äter en macka, varm korv eller något annat så att vi står oss några timmar till — det är nästan 50 mil tur och retur. Det är det enda stället som har öppet på natten.

— Jag sover ofta dåligt efter ett nattpass. När jag har jobbat ett dygn har jag inga problem med att fortsätta vara vaken, det är svårare att sova. Men det är ett roligt och självständigt jobb som jag gillar.

Camilla Wirdenstam

Camilla Wirdenstam, 42
Röntgensjuksköterska, Södersjukhuset, Stockholm
— Jag tar med mig en frukt och massor av coca-cola light. Läsken gör att jag håller mig pigg hela natten. Det kanske mest är psykologiskt, men det fungerar för mig.

— Jag har provat att äta lagad mat när jag jobbar natt, men det blir jag bara trött av, så det undviker jag.

— Oftast försöker vi ta en liten fikapaus straxt efter midnatt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida