Enkät: Vad har varit bäst och sämst med sommaren?

2 september 2015

Enkäten 9-15 Ingrid Cerna

Ingrid Cerna, 54
?Barnmorska, förlossningen, Gävle sjukhus ?
— Vi har haft det jättejobbigt med dålig bemanning och dålig kommunikation med chefer. Många har mått dåligt på semestern eftersom de var rädda för att bli beordrade att arbeta, samtidigt som de visste att kollegerna hade det kämpigt. Ingen har känt sig ledig och kunnat koppla av, på grund av sms:en där vi ombads komma in och arbeta extra. De som inte orkade eller valde familjen kände sig ifrågasatta.?

— Men vi har en väldigt bra sammanhållning på förlossningen och ett gott kamratskap som inte har skadats av situationen. Och vi kunde utföra vårt arbete på bästa sätt, trots allt. Vi har fått mycket bra betyg av våra patienter och det är vi väldigt stolta över.

 

Enkäten 9-15 Marie-Louise Stål

Marie-Louise Stål, 63
Biomedicinsk analytiker, kromatografi, SUS i Malmö
— Det bästa med sommaren är att det är lite lugnare på avdelningen, det är inte lika många prover som ska analyseras, jämfört med normal drift. Beroende på var man är stationerad kan det i vanliga fall handla om allt från ett par hundra upp till 500 prover om dagen som ska analyseras. Man slipper stressen och får tid till att reflektera över analyserna, och det är en fördel.

— Å andra sidan finns det inte lika många med lång erfarenhet i tjänst under semestrarna. Det är fler vikarier och blir det problem har man kanske ingen att fråga.

 

Enkäten 9-15 Marie Hoas

Marie Hoas, 41
Intensivvårdssjuksköterska, akuten, Visby lasarett
— Jag är rätt person att fråga, för jag har jobbat precis hela sommaren. Vi har haft fruktansvärt hög belastning. Vi har kunnat ta hand om de mest akuta, allvarligast sjuka patienterna, men de andra har fått vänta hur lång tid som helst. Det har inte gått att hålla patientsäkerheten.

— Äldre patienter har blivit kvarliggande på akutvårdsplatser för att kommunen inte kan ta över ansvaret. Det har vi jobbat med och förbättrat resten av året, men det fungerade inte under sommaren.

— Vi har haft hemskt mycket intoxer, förgiftningar. Mest av alkohol, men även av droger från nätet, som spice.

 

Enkäten 9-15 Magnus Kvarnryd

Magnus Kvarnryd, 40
Kliniklärare, röntgenkliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge
— Den ansträngda personalsituation som både röntgenkliniken och andra kliniker har innebar att vi fått lösa flera problem, så som att vi har varit tvungna att prioritera våra patienter hårdare än tidigare.

— Det bästa med sommaren har varit att vi anställt flera nya kolleger som är mycket lättlärda och positiva människor. Detta har bidragit till att jag kände mig trygg och glad när jag gick på semester.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida