Varför valde du ditt yrke?

Mötet med människor. Att göra skillnad. Få prata om livet. Det var några av svaren när Vårdfokus frågade: varför valde du att bli sjuksköterska eller barnmorska?

11 augusti 2020

 

Sara Dellner.

Sara Dellner 
Barnmorska, Liljeholmens barnmorskemottagning 
— Det var när jag jobbade som transportör på akuten som jag fick upp ögonen för sjuksköterskeyrket. Egentligen hade jag tänkt att bli läkare, men såg att sjuksköterskorna var spindeln i nätet.

— Jag jobbade i många år som sjuksköterska på akuten. Där började jag forska, men behövde läsa in en magister för att gå vidare. Då valde jag att söka in på barnmorskeutbildningen. Efter första praktiken var jag såld. Patienterna var friska, tempot högt och man arbetade med händerna. I dag arbetar jag i mödravården och tycker det är så mysigt. Att träffa en patient åt gången och få prata om livet.

Sigrid Larsson.

Sigrid Larsson
Sjuksköterska, har en utbildningstjänst vid BB/förlossningen, Karolinska universitetssjukhuset, Solna
— Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med människor. Det är en speciell känsla att få hjälpa någon som är i en utsatt sits, få dem att känna sig trygga, och att få göra skillnad på ett sätt som många gånger är livsavgörande.

— Sjuksköterska är ett spännande yrke, med bredd och många valmöjligheter. Man kan jobba med så många olika saker, och det finns gott om möjlighet att vidareutbilda sig.

— Just nu studerar jag till barnmorska och det känns fantastiskt att få specialisera sig inom kvinno­sjukvård som jag brinner för.

Ann Johansson. Foto: Tomas Ohlsson

Ann Johansson
Sjuksköterska, medicin­kliniken, Östra sjukhuset, Göteborg
— Mitt självklara svar är att det handlar om att jag tycker om mötet med människor. Jag blev färdig sjuksköterska 1988 och innan dess hade jag vikarierat som vårdare inom psykiatrin i tio år. Jag fick halva min utbildning betald. Det valet har jag aldrig ångrat, jag tycker fortfarande att det är jätteroligt att arbeta som sjuksköterska. Det är världens bästa jobb.

— Nu arbetar jag med multisjuka äldre och det är nog den patientgrupp jag brinner mest för. Jag är sektionsledare och har vikarierat som chef, men tycker det är roligare att arbeta med omvårdnad, med människor.

 

Nathalie Birath.

Nathalie Birath
Sjuksköterska, Röda Korsets behandlingscenter för
torterade och krigsskadade
— Jag sommarjobbade som vaktmästare på ett äldreboende när jag var yngre, och satte upp gardiner när chefen kom fram och sa: ”Nathalie, jag tror verkligen att det skulle passa dig att jobba inom vården.” Och det var så roligt att jobba med människor, höra deras berättelser och att göra skillnad.

— Sen när jag har jobbat på sjukhus har den patientkontakten inte alltid hunnits med. Det psyko­sociala är så himla viktigt. På mitt jobb i dag känner jag att jag har tid för dem jag möter och inte behöver lämna dem oroliga och ledsna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida