Enkelt test för biomaterial utvecklat
Med en ny metod kan biverkningar som proppar och inflammationer lättare undvikas när nya biomaterial tas fram. Den har utvecklats av Jaan Hong, biomedicinsk analytiker i Uppsala.
Metoden går ut på att testa hur kroppsfrämmande material reagerar med blod. Den är så enkel att vilket laboratorium som helst i princip kan använda sig av den. Biomedicinska analytikern Jaan Hong vid institutionen för klinisk immunologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala har utvecklat metoden. Han beskriver den i en doktorsavhandling som han lade fram i mitten av maj.
Tempererat vattenbad
Det som behövs är en bottenplatta stor som ett objektglas, två brunnar `a 1,65 ml som specialpreparerats med heparin samt ett lock bestående av det biomaterial som ska testas. Tillsammans bildar de olika enheterna en kammare. När den får rotera i ett tempererat vattenbad (37°c) reagerar blodet i brunnarna på det kroppsfrämmande biomaterialet.
Nästan alla biomaterial som implanteras i kroppen kommer i kontakt med blod. Biomaterialet binder proteiner till sig som i sin tur aktiverar blodets koagulationssystem och det så kallade komplementsystemet (en del av kroppens immunförsvar).
Reagerar med inflammation
I sin avhandling beskriver Jaan Hong hur denna process ser ut in vitro vid användandet av olika biomaterial – plaster, stål och titan. Bland annat har han visat att det främst är röda blodkroppar och blodplättar som bidrar till att koagulationsprocessen aktiveras, men bidrag från vita blodkroppar kan inte uteslutas. Aktiveringen av blodets komplementsystem kan förklara varför kroppen ofta reagerar med inflammation när ett biomaterial ersätter den naturliga vävnaden.
Att titan fungerar så bra som biomaterial i ben, exempelvis vid käkoperationer, kan bero på att titanet inte bara stimulerar koagulationen utan även frisättningen av tillväxtstimulerande faktorer från trombocyter.
– Eventuellt kan inläkningen i ben förstärkas genom att ytterligare stimulera frisättningen av tillväxtfaktorer eller genom att tillsätta sådana i implantatet, säger Jaan Hong.
Samtidigt konstaterar han att titan inte lämpar sig speciellt väl som ersättning för vävnad som under längre tid står i direktkontakt med blodet, exempelvis hjärtpumpar och hjärtklaffar.
Titeln på avhandlingen är: Investigation of incompability reactions caused by biomaterials in contact with whole blood using a new in vitro model.
Den kan beställas av Jaan Hong via e-post: jaan.hong@klinimm.uu.se