Enorm rikedom

4 oktober 2017

Jag har ofta tänkt på Barni Nor. Sjuksköterskan med sin fängslande historia som Vårdfokus intervjuade för sju år sedan. ?

Därför känns det extra bra att vi nu har en ”hur gick det sen-intervju” med henne. Inte minst för att den publiceras i mitt sista nummer som chefredaktör för Vårdfokus.?

När vi träffade Barni Nor 2010 skulle hon just disputera på ämnet amningsrådgivning i hivdrabbade afrikanska områden. Hon kom till Sverige som 12-åring på flykt från krigets Somalia. Nu är cirkeln sluten. Barni Nor är tillbaka i Afrika, på Nairobiambassadens biståndsektion för Somalia, hennes gamla hemland.?

Under de sju år som gått sedan Vårdfokus intervjuade henne förra gången har hon varit lektor vid universitetet i Manchester och arbetat på Sida som handläggare för globala forskningsprogram.?

Det som grep mig mest i den första artikeln var ändå Barni Nors stora självförtroende, trots hennes bakgrund som i den svenska flyktingdebatten mest skulle tolkas som problem. Den stolta känslan uttrycker hon ännu tydligare nu: ”Jag är kvinna, somaliskt flyktingbarn och muslim. Och jag har växt upp i Sverige. Allt det är en enorm rikedom — inte en svaghet.”

??Det känns som en härlig avslutning på mina 21 år på Vårdfacket/Vårdfokus. Tack, alla ni fantastiska Vårdförbundsmedlemmar som jag har fått möta i tidningen genom åren!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida