Erbjuds arbeta kvar, men med mycket lägre lön

Nattsjuksköterskor i Göteborg erbjuds att arbeta kvar på samma jobb, men med över 4 000 kronor lägre lön när arbetsgivaren tar bort de speciella nattillägg som funnits i sex år. Nu begär Vårdförbundet en förhandling.

5 november 2004

Många nattsjuksköterskor på Sahlgrenska universitetssjukhuset har haft personliga avtal som inneburit att de fått heltidslön om de ökat tjänstgöringsgraden från 64 till 83 procent av en heltid (från i genomsnitt tio till 13 nattpass i månaden).

Men nu säger arbetsgivaren upp alla avtal. I stället erbjuds sjuksköterskorna att arbeta kvar på 83 procent, men med bara 83 procents lön. En skillnad på över 4 000 kronor i månaden.

Åtgärden har väckt starka protester och besvikelsen är stor bland de mellan 300 och 400 sjuksköterskor som berörs.

Avråder från att tacka ja

– Vi har rått de som får ett sådant erbjudande att inte ta det. En del har dock frivilligt sagt ja, eller känt sig tvingade att göra det, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

 Alla överenskommelser om den här extra ersättningen gjordes när arbetsgivaren hade svårt att rekrytera nattsjuksköterskor. Nu har det blivit lättare. Dels beroende på att fler sjuksköterskor utbildas, dels eftersom Västra Götalandsregionen beslutat om att inte längre anlita bemanningsföretag och att företagens sjuksköterskor då går tillbaka till fasta tjänster på sjukhuset.

Nej till kollektivavtal

Överenskommelserna har varit individuella och tisbe-gränsade. Aarbetsgivaren har konsekvent sagt nej när Vårdförbundet velat ha kollektivavtal. När överenskommelserna sagts upp har det även förekommit att man tagit bort ersättningen trots att avtalstiden inte gått ut. Vårdförbundet begär nu en förhandling om detta. Samtidigt kommer man att ta upp en diskussion om hela ersättningsfrågan.

Västra Götalandsregionen har också förändrat sin anställningspolicy. Nya sjuksköterskor anställs inte längre enbart för dag- eller nattjänst.

– Nej, de anställs för arbete dygets alla timmar. Arbetsgivaren kan då bestämma deras schema och många får treskift. Vi har också fått rapporter om vikariat på så kort tid som en månad, ja även för en enda vecka, säger Sineva Ribeiro.

”Vi måste spara”

Sahlgrenska universitetssjukhusets personaldirektör  Jan Börjesson är en av de ansvariga för det som nu sker.

Varför tar ni bort ersättningen?

– Det finns två orsaker. Ersättningen infördes när det var svårt att rekrytera. Så är det inte längre. Dessutom har vi ett sparkrav som vi måste uppfylla. Vår ledningsgrupp har dock sagt att om det på någon enhet finns ett behov av rekrytering så kan man införa en avvecklingsplan. Det innebär att ersättningen inte tas bort med en gång utan sänks successivt.

Varför anställs personal på vikariat som varar en månad och till och med bara en vecka?

–  Om det finns enveckasvikariat vet jag inte, men det är riktigt att vi har  vikariat på en månad. Orsaken är att vi i dag gör för mycket och måste minska produktionen. I första hand vill vi värna våra tillsvidareanställda. Genom att ge visstidsanställda korta vikariat kan vi successivt minska produktionen utan att det drabbar de tillsvidareanställda.

”Vi har inget val”

Vad säger du till en anställd som förlorar över 4 000 kronor i månaden?

– Jag har full förståelse för att hon blir besviken och jag inser vad det innebär att förlora så mycket pengar. Som arbetsgivare har vi dock ansvaret för ekonomin och måste spara.

Ser du en risk i att det kan bli svårt att rekrytera i framtiden?

– Just nu har vi inga svårigheter att rekrytera. Det är många sökande på varje tjänst. Samtidigt är jag medveten om att det kan bli problem längre fram, framför allt när 40-talisterna går i pension.

Är du rädd för att ni kommer att betraktas som en dålig arbetsgivare?

– Självklart vill vi att våra arbetsplatser ska vara så attraktiva som möjligt, men just nu har vi inget annat val än det här.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida