Erfarenhet borde synas i lönekuvertet

Erfarenhet borde synas i lönekuvertet
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg

”Det där är falsk urinvägsinfektion. Du ska söka en urolog.” Den äldre sjuksköterskan hade råkat överhöra min konversation med en läkare. I flera veckor hade jag dragits med besvär som vare sig läkare eller provtagning kunde identifiera. Bara så där i förbifarten uppfattade den här sjuksköterskan mitt problem medan hon var i färd med att preparera mediciner. Efter det löste sig allt för mig. Jag var imponerad av hennes kunnande och erfarenhet.

Ni är många med lång erfarenhet och fingertoppskänsla — yrkesskickliga. Under de senaste veckorna har Vårdfokus på webben rapporterat om förhandlingarna kring det centrala avtalet mellan Vårdförbundet och SKL samt Sobona. Där är ett av Vårdförbundets yrkanden 10 000 kronor till just yrkesskickliga. Det vill säga människor som den här kunniga sjuksköterskan med erfarenhet och fingertoppskänsla men där detta tyvärr inte syns i lönekuvertet. Nuvarande avtal skulle löpt ut den 31 mars men förlängdes bara några dagar innan. I skrivande stund fortsätter förhandlingarna.

Ett sätt att få upp lönen är att bli chef. Många med erfarenhet väljer den vägen. Vår reporter Helena Mirsch har gjort en granskning som visar att det, särskilt bland sjuksköterskor, finns en stor andel som är chefer. I flera regioner är mer än hälften av alla chefer sjuksköterskor. Kanske är det så att just sjuksköterskeyrket i sig är en ledarroll. Förutom den viktiga omvårdnadskunskapen och det patientnära arbetet ska man ta snabba beslut, fördela resurser och vara bra på att kommunicera. Det om något borde synas i lönekuverten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida