Erinran för bristfälligt intyg

Utifrån mammans oro och flickans symtom skrev BVC-sjuksköterskan ett intyg till domstolen i en vårdnadstvist.

11 juni 2001

Pappan till en fyraårig flicka kontaktade Socialstyrelsen och klagade på ett intyg utfärdat av en sjuksköterska och använt i domstol i samband med en vårdnadstvist.

Socialstyrelsen begärde in flickans journal från barnavårdscentralen och konstaterade att endast ett par noteringar som sjuksköterskan gjort i journalen ett år innan hon utfärdade intyget stöder uppgifterna i detta. Resten av anteckningarna ger inget stöd för intyget.

Socialstyrelsen noterar också att åklagaren la ner en förundersökning mot pappan om misstänkt misshandel två månader innan sjuksköterskan utfärdade intyget. Socialstyrelsen anmälde sjuksköterskan till ansvarsnämnden för att intyget inte fyller kraven i föreskrifter (sosfs 1981:25) för hälso- och sjukvårdspersonalen om avfattande av intyg med mera.

Intyget är ofullständigt och innehållsmässigt av låg kvalitet, där finns till exempel inget dokumenterat och aktuellt stöd för de uppgifter som lämnas  i intyget.

Sjuksköterskan skriver i sitt yttrande att hon haft kontakt med flickan och hennes mamma sedan flickan var nyfödd och att mamman hela tiden varit mycket orolig för hur flickan hade det hos sin far.

HSAN skriver att nämnden bara prövar uppgifter i intyg i den mån de rör patientrelationer. Flickan och hennes mamma var patienter hos sjuksköterskan och intygets uppgifter om misstankar mot pappan kan alltså inte prövas av nämnden.

Intyget har dock en rad brister, konstaterar nämnden. Syftet med intyget framgår inte och det hänvisar till uppgifter i BVC-journalen som varken bevisar eller styrker att flickan skulle må illa hos sin far, särskilt inte under den tid som intyget avser.

I intyget hänvisar sjuksköterskan dessutom till ett intyg hon tidigare lämnat till Länsrätten men det är varken bifogat eller inlagt i journalen.

Genom att utfärda ett intyg som vilar på bristande faktaunderlag och innehåller formella fel har sjuksköterskan gjort sig skyldig till fel som bör medföra disciplinpåföljd skriver nämnden och ger henne en erinran. Beslutet har vunnit laga kraft (hsan 1366/00:b5).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida