Ersta sjukhus blir dubbelt så stort

Ersta diakoni i Stockholm ska bygga ett nytt sjukhus i anslutning till sina nuvarande lokaler på Södermalm. Sjukhuset blir dubbelt så stort och får även 50 nya studentlägenheter.

22 januari 2013

Ersta diakoni har funnits på Erstaklippan på Södermalm i 150 år. Men den senaste ombyggnationen har 50 år på nacken och personal och elever får leva med trångbodda och till viss mån omoderna lokaler.

– Nya Karolinska får 190 centimeter mellan våningarna med plats för all teknisk utrustning som modern sjukvård kräver. I vår byggnad från 60-talet har vi 30 centimeter, säger Sven Strand, fastighetschef på Ersta diakoni, till Dagens nyheter.

Ny entré  och nya studentbostäder

Men efter Stockholms stadsbyggnadsnämnds möte i torsdags står det nu klart att Ersta diakoni ska växa. Sjukhuset får enligt de nya detaljplanerna en yta på nära 18 000 kvadratmeter, en fördubbling mot dagens storlek.

Den nya sjukhusdelen ska byggas i en park som finns inne i sjukhuskvarteret. Samtidigt rivs ett hus som vätter mot Folkungagatan för att få plats med en ny entré. En ny byggnad där det planeras för cirka 50 studentbostäder, panncentral och secondhandaffär ska också uppföras på området.

Klart i slutet på 2014

Vilken vård som ska bedrivas på det nya Ersta diakoni är dock inte klart. En arbetsgrupp från sjukhuset håller just nu på att se över hur vårdbehovet ser ut i Stockholms län. Om arbetet flyter på kan det nya sjukhuset stå färdigt i slutet på 2014.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida