Ett estniskt drama

9 april 2001

Författare Erik Löfvendahl 
Titel Hon kommer från Tartu
281 sidor 
Förlag Prisma 2000 
Cirkapris 282 kronor 
ISBN 91-5183-599-1

Odd lärde sig genast Marias tjänstgöringsschema. Hon var kanske en av de där som visste mer än hon visade.

Odd, barn till estniska flyktingar som fick sitt namn för att hans föräldrar ville att deras förstfödde skulle ha ett internationellt klingande namn (hans yngre syskon fick heta Nikolaus och Nadja). Odd som virrade bort sig i tillvaron och hamnade på hispan. Och Maria som jobbade där en sommar i väntan på att skolan skulle börja till hösten. Deras öden flätas samman – Odds, Marias, Nadjas, Nikolaus. Odds udda kamrater Des och Dansken. Ständigt korsas deras spår, ibland utan att de märker det.

Och Odd har rätt om Maria. Hon kanske inte vet (överläkaren refererar flera gånger till henne som inte har någon utbildning men ändå lyckas med patienterna) men hon känner hur hon ska tas med Odd och hans udda beteende. Liksom med de andra patienternas.

Hon kommer från Tartu  rör sig mellan den svenska mentalvården och det öde Odds morfar mötte som fiende till kommunismen i andra världskrigets Estland och krigsfånge i Sibirien. Odd har läst breven från morfadern till mormodern, och de har påverkat honom på djupet.

Cirkeln sluts i Tartu. Nadjas död i en trafikolycka förlöser Odd och cirkeln sluts på en bro i Tartu när Nadjas stoft strös över Emajögu, vattnet som rinner genom staden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida