Ett leg betyder så mycket

12 januari 2004

Vet ni: vi har världens bästa jobb! Jag har inte varit sjuksköterska särskilt länge – inte i jämförelse med många andra i alla fall. Ändå har jag redan nu insett hur mycket jag kan ha det här pappret från Socialstyrelsen till, pappret där det står »legitimerad sjuksköterska«. Jag kan ta med mig det till en massa platser och få insyn i många olika miljöer och människoöden. Vilket privilegium!

Själv har jag använt min papperslapp till allt från att komma in i missbrukarkvartar med sprutor och kanyler på borden, till att besöka direktörsbostäder där det verkligen gällde att torka av ytterskorna på mattan. Jag har mött människor i livets alla skeden – glada och ledsna, unga och gamla.

Jag tog med mig min lapp till Guatemala och klev en söndagseftermiddag in på ett litet sjukhus i ingenstans. Ett par timmar senare fann jag mig själv sittandes med ett glas rödvin i handen och en god middag i magen, sjungande tillsammans med några kubanska läkare. Jag har varit på Hultsfredsfestivalen och på STCC-lopp.

Många av dessa platser är inte tillgängliga för vem som helst, men med den där lappen i handen öppnar sig så många världar som jag annars inte skulle ha en aning om.

Det bästa av allt är att jag kan välja nästan helt själv vart jag vill ta vägen, vad jag vill göra och se. Jag är stolt över det där pappret, »leg sjuksköterska«.

Det debatteras ibland vad titeln egentligen ska vara. Mig
spelar det faktiskt ingen större roll. Det som spelar roll, det är att jag faktiskt tagit mig hit själv, på egna ben. Med mycket slit, plugg, skratt, tårar och situationer där alla mina värderingar ställts på sin spets har jag formats till en professionell sjuksköterska. Ibland var det väldigt segt och teoretiskt, det ska erkännas.

Å andra sidan kan jag nu se tillbaka på utbildningen och tänka att en del av det jag svor på att aldrig utnyttja, det förstår jag nu poängen med.

Fast jag har fortfarande inte sett en enda omvårdnadsmodell i fullskalig klinisk användning.

Hur som helst: Ta med dig ditt papper och gå dit DU
vill. Det är sån tur att du nästan alltid är välkommen!

Karin Hugelius
sjuksköterska, Linköping

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida