Ett nej inte alltid ett nej. Så tycker tonåringar om våldtäkter.

En våldtäkt kan ursäktas av att tjejen är ”slampig” eller har sagt nej på ett felaktigt sätt, anser tonåringar som intervjuats i en avhandling med arbetsnamnet ”Våldtäkt — typ”.

10 mars 1997

Doktoranden Stina Jeffner ingår i en grupp om fem forskare vid Uppsala universitet som forskar kring sexualiserat våld. Under våren 1997 kommer hon att lägga fram en doktorsavhandling i ämnet ”Om betydelsen av kön och heterosexualitet för ungdomars förståelse av våldtäkt”. I januari talade hon vid en internationell konferens anordnad av Riksorganisationen för kvinnojourer. I slutet av april kommer hon att tala om sin forskning på hälso- och sjukvårdsstämman.

Stina Jeffner har intervjuat ett antal 15-åringar, både flickor och pojkar, om deras syn på våldtäkt. På ett övergripande principiellt plan är svaret på frågan om vad en våldtäkt är enkelt. Det är allt sexuellt som sker sedan tjejen har sagt nej!. Och det är motsatsen till så kallat ”bra sex” som definieras med ord som ömsesidighet och tillit.

Men när Stina Jeffner bett tonåringarna att mer precist definiera begreppet våldtäkt visar det sig att det finns en hel del faktorer som gör övergreppet mer förståeligt och knappast ens att betrakta som våldtäkt. Exempel på det är att tjejen sagt nej på fel sätt, att hon har dåligt rykte eller att hon är en ”hora”. Mår hon inte dåligt efteråt är det också en faktor som ursäktar övergreppet. Liksom om killen är avvikande. Alla dessa faktorer begränsar tonårstjejernas handlingsutrymme – samtidigt som de i motsvarande grad gör killarnas handlingsutrymme större.

Bra killar våldtar inte! Det är den absoluta uppfattningen bland tonåringarna i undersökningen. Alla anser att en våldtäktsman är en avvikare: en missbrukare, en psykiskt sjuk eller en ”machosnubbe” som har behov av att visa sin makt. Att en bra kille kan begå en våldtäkt betyder att vilken man som helst kan göra det, därför går additionen ”bra kille och våldtäkt” inte ihop.

Bland ungdomarna finns uppfattningen att tjejer måste lära sig att säga nej för att problemet våldtäkt ska försvinna. Samtidigt som tjejer ska vara snälla och inkännande och ”ställa upp” – annars bryter de mot de förväntningar som ställs på dem. Enligt Stina Jeffner handlar det här om djupgående regler kring heterosexuellt umgänge som vi förhåller oss till utan att tänka på det. För tjejerna får det en ”Moment 22”-effekt: hur de än gör blir det fel!

– Den officiella svenska jämställdhetspolitiken har inte slagit igenom när det gäller våra rötter, konstaterar Stina Jeffner.

Hennes råd till tonårstjejer är: vänta med sex!

Fotnot: Stina Jeffner kommer till Hälso- och sjukvårdsstämman onsdagen den 23 april. Hennes föredrag har rubriken ”Vet vi egentligen vad våldtäkt är?”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida