Ett svek

5 november 2001

Författare Olov Svedelid 
Titel Strömkantring
363 sidor 
Förlag Forum 2001
Cirkapris 292 kronor 
ISBN 91-3711-889-7

Midsommaraftonen börjar så bra, med sol, snaps till lunchen och små grodorna runt majstången. Men de mörka moln som drar in över Sverige är inte bara mörka och fulla med nederbörd, de bär med sig kyla och snö. Inom några timmar är landet täckt av ett djupt snötäcke. Lättklädda människor dör i snödrivorna, samhällsfunktionerna sviktar. Och alla frågar sig: varför?
Samma fråga ställer sig de som drabbas av orkaner i Mellanamerika, havsvågor stora som hus i Bangladesh, jordbävningar i Aten, monumentala jordskred i Los Angeles.
Metrologen Maria får i uppdrag att ta reda på svaret. Hon tar hjälp av sin exman, den desillusionerade journalisten Verner. Tillsammans drar de världen runt i jakt på svaret – och svaret hoppas de finna hos de avhoppade forskarna från Omnia C, det stora metrologiska institutet i Bern i Schweiz.

De följer spåren efter Cheng Hu, Harold P Jefferson och Pjotr Barskij över världen. Hela tiden fortsätter klimatkatastroferna att drabba jordklotet. Till slut hittar Maria och Verner svaret. Men till vad nytta?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida