Europeiska läkemedelsmyndigheten granskar akut p-piller

Europeiska läkemedelsmyndigheten granskar akut p-piller
Sammantaget kan akut p-pillret Norlevo förhindra mellan 52 och 85 procent av graviditeterna. Arkivbild: Colourbox

Ingen effekt alls på kvinnor som väger över 80 kilo.

27 januari 2014

Akutpreventivmedel används för att förhindra graviditet efter ett oskyddat samlag, genom att stoppa eller fördröja ägglossningen.

I Vårdfokus har vi tidigare berättat om  de studier som presenterades i november och som visar att effektiviteten för akutpreventivmedlet Norlevo är beroende av kvinnans vikt. Redan vid 75 kilo är effekten påtagligt sämre och vid 80 kilo uteblir den helt. Norlevo innehåller den verksamma substansen levonorgestrel.

Efter en begäran från svenska Läkemedelsverket ska den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärdera betydelsen av den nya forskningen och om produktinformationen för samtliga akutpreventivmedel med levonorgestrel eller ulipristal behöver ändras.

De akutpreventivmedel som är godkända i Sverige innehåller antingen levonorgestrel, som Norlevo, Postinor och Levodonna eller ulipristal, som Ellaone.

Det receptbelagda akutpreventivmedlet med Ellaone har i jämförande studier visat bättre effektivitet än Norlevo. Begränsad data tyder på att medlet Ellaone har effekt även vid högre vikt än 75-80 kilo. Men fler studier behövs för att fastställa det.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida