Eva Fernvall med i socialdemokraternas jakampanj

I hela landet kan nu Vårdförbundets ordföranden Eva Fernvall ses på en valaffisch för socialdemokraterna. Hon uppmanar väljarna att rösta ja till euron. "Jag tror inte att det försvårar mitt arbete i förbundet", kommenterar hon.

28 augusti 2003

På en av socialdemokraternas valaffischer inför EMU-omröstningen kan alla sedan några dagar se en stor bild på Eva Fernvall. Under finns texten ”Det finns inga genvägar. En stark ekonomi är grunden för vår välfärd”. I bakgrunden på samma affisch ses justitieminister Thomas Bodström med budskapet: ”Sverige behöver fler jobb och en högre tillväxt. Då är euron ett redskap”. 

Eva Fernvall, varför ställer du upp så här?

– Jag har tidigare deklarerat min åsikt och deltagit i debatter. Nu fick jag en förfrågan och efter vissa diskussioner gick jag med på det.

Vårdförbundet har inte tagit ställning i EMU-frågan och förbundet är partipolitiskt obundet – tror du inte att det blir svårt för dig att fortsätta arbetet inom förbundet när du går ut så här för socialdemokraterna?

– Nej. Precis som tidigare kommer jag att kunna föra fram förbundets åsikter i olika sammanhang. Jag har också diskuterat frågan med förbundsstyrelsen och fått klartecken för att delta i EMU-debatten som enskild person.

Hur tror du att medlemmarna reagerar?

– Visst kan det bli reaktioner, men det är inget skäl för att avstå. Och visst kan det bli problem, men problem är till för att lösas om och när de kommer.

Tillsammans med Metalls ordförande Göran Johnsson är du den enda icke-politikern på partiets valaffischer – siktar du på att bli politiker?

– Nej, jag har inga planer på att bli politiker. Och jag skulle önska att fler fackliga företrädare kunde delta i debatten, säger Eva Fernvall.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida