Facken vill ha kvar akuten i Kristinehamn och Säffle

Alla fackförbund är emot förslaget att lägga ner sjukhusen i Kristinehamn och Säffle som akutsjukhus. »Det finns andra möjligheter att klara ekonomin«, säger de.

11 juni 2001

Planerna på att lägga ner sjukhuset i Kristinehamn som akutsjukhus har varit kända en längre tid och fanns med i det ursprungliga förslag till besparingar som las fram till politikerna tidigare i år. Förslaget återremitterades dock, eftersom besparingarna ansågs för små. Underskottet i driften för hälso- och sjukvården i Värmland beräknas i år till 300 miljoner .

I det nya förslaget fanns en nedläggning av Säffle som akutsjukhus också med. Något som kom som en chock i Säffle där man aldrig tidigare funnits med i några besparings-diskussioner. Säffle har också en annan situation än Kristinehamn. Medan Kristinehamn bara har ett par mil på en Europaväg till alternativen Karlstad och Karlskoga (som tillhör Örebrolandstinget), måste Säffleborna åka sju mil på dåliga vägar till det tänkta alternativsjukhuset i Arvika.

– Alla fack är emot förslaget. Vi inser att något måste göras, men det här är fel sätt, säger Eva Strand, ordförande i Vårdförbundets lokala avdelning.

Vill behålla lättakut
Eva Strand säger att Vårdförbundet lagt fram andra förslag till lösningar. Ett var att behålla en sorts lättakut på sjukhusen med sjuksköterskor som genom extra delegation skulle kunna sovra bland patienterna. En del åtgärder skulle kunna utföras på plats medan de svårare skulle skickas vidare, i första hand till Karlstad.

– Men arbetsgivaren har inte lyssnat på oss, säger hon.

Vad konsekvensen av nedläggningen av akutmedicin och akutkirurgin på de två sjukhusen skulle innebära är oklart. Landstingsledningen har bland annat talat om en satsning på primärvård och uppköp av vårdplatser i Karlskoga. Några besked om vad som händer med personalen har inte lämnats. Arbetsgivaren har sagt att 400 till 600 anställda berörs av åtgärder, men vad det innebär är okänt.

– Det man hittills gjort är att säga upp alla vikarier från den dag vikariaten upphör och det har vi godkänt. För Vårdförbundets medlemmar och för undersköterskorna ser det rätt ljust ut eftersom bristen är stor. De som kommer att drabbas hårdast är framför allt Kommunals övriga medlemmar, säger Eva Strand.

Jobb i Karlskoga och Karlstad
Ytterligare ett beslut har tagits. Inga nyanställningar får ske utan ett godkännande av personalchefen på den centrala hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Beslutet tas först i juni av landstingsfullmäktige. Redan nu arbetar dock en projektgrupp med att se hur det ska bli så bra som möjligt för de personer som berörs, säger Staffan Svanqvist som är informationschef och talesman på hälso- och sjukvården i Värmland.

Staffan Svanqvist säger att många troligen kommer att få jobb i Karlskoga och Karlstad, men hur många är för tidigt att säga. När det gäller Säffle har en hel del redan lämnat sjukhuset för andra jobb, säger han.

När det gäller Vårdförbundets förslag att ha kvar en lättakut i till exempel Kristinehamn ansåg sjukvårdens ledningsgrupp att besparingen skulle bli för liten.

– Förslaget hade heller inte stöd av läkarna i Kristinehamn som ansåg att det bara skulle bli en halvmessyr, säger Staffan Svanqvist.

Bygga vårdpaviljonger
Han säger vidare att ledningen för Centralsjukhuset i Karlstad har bedömt att man kan ta emot patienter från Säffle genom att bygga nya vårdpaviljonger.

Nedläggningen i Säffle får konsekvenser även för Västra Götalandregionen. Sedan 2000 finns ett treårigt avtal om att regionen kan köpa vård i Säffle för de boende i framför allt Dalsland. Varje år betalar regionen cirka 50 miljoner för den vården till Värmlandslandstinget.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida