»Facket har fått vara med«

11 juni 2001

Enligt sjukhusdirektör Maj-Len Sundin har bara 29 av sjukhusets 8 038 anställda reserverat sig mot en anställning. Ytterligare 150 anställda har angett att de varken vill svara ja eller nej och hänvisat till att Vårdförbundet rått dem att agera så.

Maj-Len Sundin påpekar att både Huddinge sjukhus och Danderyds sjukhus haft samma formulering i sina brev till de anställda och hävdar att Karolinska sjukhuset inte kan ändra på en skrivning som gäller för hela landstinget.

– Det gäller att skilja på frukt och grönsaker. Man må tycka vad man vill om bolagiseringar, men det är politikerna som har tagit beslut om att bolagiseringarna ska göras. Den som är emot bolagisering får visa det i valen, sådana är demokratins spelregler.

Enligt Vårdförbundet har många uppfattat brevet som ett förtäckt hot om uppsägning, något som Maj-Len Sundin bestämt tillbakavisar.

– Jag kan förstå att en del anställda känner brevet som ett hot, men jag tror att de reagerar mer med känslan än med huvudet. Fast det är ju legitimt att göra det.

– Som anställd tar du bara ställning till om du vill vara med i bolagiseringen och ingen blir registrerad för det. Naturligtvis får de en ny chans att välja den dag bolagiseringen blir aktuell. När det gäller sjuksköterskor råder det ju en akut brist så de riskerar inte att stå utan arbete. Men vill man ha garantier för att för alltid vara anställd och jobba i landstinget är den tiden förbi.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida