Fackliga protester mot höjd a-kasseavgift

In i det sista försökte Vårdförbundet och de andra tco-förbunden att påverka regeringens proposition om förändringar av a-kassan.

1 december 2006

Samma morgon som propositionen skulle överlämnas till riksdagen stod företrädare för de olika förbunden i hällande regn och delade ut flygblad till allmänheten på olika platser i Stockholm. I Gamla stan på Mynttorget fångades riksdagsledamöter upp på väg till och från riksdagslokalerna. Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk var där för att diskutera och argumentera för en förändring av förslaget i sista stund. Bland dem som stannade för ett samtal fanns förre biträdande finansministern, socialdemokraten Sven-Erik Österberg.

Efter någon timme på Mynttorget tågade tco-ledningen med ordföranden Sture Nordh i spetsen till regeringskansliet Rosenbad för ett sista samtal med arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin innan propositionen skulle presenteras.

En lång svans av journalister och fotografer från tv, radio och tidningar följde efter. Framför stora ingången till regeringskansliet upprepade Sture Nordh den kritik som de fackliga organisationerna har fört fram; att avgiftshöjningarna är orättvisa och att regeringens förslag drabbar deltidsarbetande kvinnor extra mycket.

Men redan samma morgon hade Sven Otto Littorin tillsammans med finansministern Anders Borg och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni i en debattartikel i Dagens Nyheter delvis backat från en del av sitt tidigare förslag. Det gjorde de efter kritik från lagrådet som hade granskat förslaget till ändringar i a-kassan. Den förändring som de deklarerade i debattartikeln innebär att det blir en större differentiering av a-kasseavgiften.

– Det är bra att ni gör den ändringen, nu hoppas vi att ni också tar åt er av vår kritik på andra punkter, sa Sture Nordh.

Efter mötet med Sven Otto Littorin sa Sture Nordh att han inte var speciellt optimistisk om att det skulle bli några andra förändringar.

Något som besannades i propositionen senare på eftermiddagen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida