Fakta: diskussions- och mailinglistor

6 september 1999

En diskussionslista är ett sätt för människor som delar ett intresse att kommunicera med varandra genom e-mail. Närhelst man har en upplysning, en fråga eller ett problem som man tror att någon i gruppen kan ha intresse av eller hjälpa till med så skickar man ett mail till listan. Det skickas då vidare till alla medlemmar på listan. I allmänhet kommer också svaren på frågan eller ämnet att skickas ut till hela listan. På så vis startas en »tråd« – thread – på listan. En sådan kan pågå i flera dagar och veckor. Ibland tvärdör den efter ett eller ett par inlägg.
    
I de flesta fall ansluter man sig till de här listorna genom att skicka ett meddelande per e-mail till en server  och sedan är det klart. I vissa fall kommer det att krävas att någon granskar adressen du angett och i många fall vill servern ha en bekräftelse. I allt brukar det ta ett par minuter.
    
Du kan hitta förhållandevis kompletta förteckningar över listor som är av intresse för sjuksköterskor på de här adresserna på Internet:

Nursing & Health Care Resources on the Net: www.shef.ac.uk/~nhcon/ Det är en imponerande
sammanställning av omvårdnadsresurser på nätet. Upphovsmannen är britt och heter Rod Ward. Det ligger
mycket arbete bakom sajten. Man hittar en bra lista med diskussionslistor, webbplatser och diskussionsgrupper
(newsgroups) om omvårdnad. 

Nursenet’s hemsida har en underavdelning
www.ualberta.ca/~jrnorris/nursenet/nurlists.html
med över 40 diskussionslistor.

Nursing call, www.nurses-call.org/mailing.lists/ har en mindre lista men i gengäld har de förenklat anmälningsförfarandet till flera av dem.

För mer generella ämnen kan jag rekommendera två
sökmotorer som specialiserat sig på diskussionslistor:

Liszt: www.liszt.com

Tile: www.tile.net

Många av de datorer som hanterar diskussionslistor ger tillgång till  mycket information kring listorna. Vilka som är anslutna, hur de fördelar sig på olika domäner och/eller länder och inte minst arkiverat material över allt som har skrivits. Det kan ju kanske låta som väldigt mycket ibland men det är rena textfiler så de går fort att hämta hem. Ofta är de veritabla guldgruvor för information kring ämnet.

Inläggen på listorna kan man hitta även på andra ställen, till exempel DejaNews.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida