Fakta: EU-kommissionens förslag till folkhälsoprogram

14 maj 2001

Kommissionen föreslår att folkhälsoprogrammet ska gälla under perioden 2001–2006 och få en budget på 300 miljoner euro. Huvuddragen i strategin kan sammanfattas i tre punkter:

*Förbättrad information och kunskap om hälsa. Databanker kommer att skapas som ska förse politiker, vårdpersonal och allmänhet med de centrala hälsovårdsuppgifter de behöver; erfarenheter och kunskaper om den senaste utvecklingen.
* Snabba åtgärder vid hälsorisker. En beredskap att snabbt vidta åtgärder för att undvika hot mot folkhälsan, till exempel smittsamma sjukdomar, kommer att inrättas.
* Faktorer som är viktiga för en god hälsa och för att motverka sjukdomar ska identifieras och de bakomliggande orsakerna till ohälsa angripas. 

Dessutom ska ett europeiskt hälsoforum inrättas som är tänkt att bli en mötesplats för utbyte av information och åsikter
i hälsofrågor.

Programmet ska kompletteras med en politik som går ut på att folkhälsoaspekter ska läggas på alla EU:s verksamhetsområden. Det betyder att även när åtgärder inom exempelvis jordbruksområdet diskuteras måste effekter på folkhälsan vägas in.

Beslut om strategin fattas troligtvis under hösten. Förslaget i sin helhet kan läsas på http://europa.eu.int/comm/health/ph/general/policynew_sv.pdf
Mer information om PCN finns på w.pcn.yucom.be

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida