Falska abortpiller säljs på nätet

?Köp inte tabletter från webbsidan ?Abortion-pill-online.com? varnar den holländska kvinnoorganisationen Women on waves på sin hemsida. ?Det är inte Mifepriston, Myfegyne eller RU 486 som de påstår?. Tabletterna är bara bluff.

29 september 2006

Organisationen Women on waves, som förespråkar fri abort, har låtit analysera innehållet i de tabletter som säljs på webbsidan och konstaterar att den aktiva ingrediensen mifepriston inte ingår.

– Man kan inte annat än bli väldigt upprörd. Vi ska kontakta läkemedelsmyndigheterna i det land webbsiten sänds ifrån, säger enhetschef Björn Beerman på Läkemedelsverket om nätförsäljningen av verkningslösa abortpiller.

Women on waves är en seriös organisation så det finns ingen anledning att inte tro på deras information, säger de barnmorskor som Vårdfacket har talat med. Förutom engagemanget för rätten till fri abort tipsar man på sin hemsida om preventivmedel och abortkliniker och hur kvinnor själva kan göra en medicinsk abort.

Ingen marknad i Sverige

Organisationen har också erbjudit portugisiska och polska kvinnor abort och preventivmedelsrådgivning på båtar som i omgångar lagt till i ländernas hamnar eller ankrat vid kusterna.

– Det är bra att Women on waves varnar. Som tur är finns det ingen marknad för en sådan här försäljning i Sverige. Vår abortlag, öppenheten kring aborter och den relativa lättillgängligheten tillsammans med läkemedelsverkets stränga regler är en garant för att kvinnor här slipper bli lurade, säger Kristina Gemzell, gynekolog på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och den i Sverige som har forskat mest på aborter.

Indraget abortpiller

Vissa tecken tyder på att webbsidan som erbjuder de falska tabletterna är amerikansk. Det är en kontinent där anti-abortmotståndarna får alltmer inflytande. Det amerikanska företaget Pfizer är i dag den största producenten av läkemedel med misoprostol som används vid aborter. Men företaget vill inte ha något med abortverksamhet att göra och presenterar själva sitt läkemedel Cytotec som en magsårsmedicin.

– I Tyskland där abortmotståndet är starkt i de katolska kretsarna har Pfizer redan dragit in Cytotec och jag befarar att det bara är ett första steg, säger Kristina Gemzell.

Det är Cytotec som används i den svenska sjukvårdens abortverksamhet.

– Det finns ett franskt läkemedel som är mycket dyrare och andra länder som producerar läkemedel som innehåller misoprostol men de håller än så länge inte samma höga standard, berättar Kristina Gemzell.

”Fräckt och oförskämt”

Catharina Zätterberg, samordningsbarnmorska i södra Stockholm, konstaterar att abortfrågan är infekterad på sina håll i Sverige också. Hon syftar på de farhågor som en Halmstadläkare i somras luftade i Läkartidningen, att landet kommer att översvämmas av utländska kvinnor som vill ha abort då Sverige inför den rätten.

– Det är ju märkligt att vi alltid måste slåss för kvinnors självklara rätt till sin egen kropp och reproduktiva hälsa. Men det här falska pillret, att lura kvinnor på det här viset, det är ju så fräckt och oförskämt. Fruktansvärt, säger hon.

http://www.womenonwaves.org

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida