Valet 2018

Familjen viktigast för KD:s nattsjuksköterska på Gotland

Familjen viktigast för KD:s nattsjuksköterska på Gotland
Inför valet hoppas Linnéa Högberg att KD når fram med sin familjepolitik och att alla svenskar tar tillvara på sin demokratiska rätt och går och röstar. "Vi får göra vår röst hörd, något många andra människor kämpar för", säger hon. Foto: Privat

Linnéa Högberg bestämde sig för att bli politiskt aktiv i stället för att bara "tycka och tänka". Familjen och vården är hennes hjärtefrågor — men torkan på Gotland engagerar henne också.

31 augusti 2018

Linnéa Högberg bromsar in bilen på Visby travbana. I dag har hon sällskap av partikollegan Magnus Oscarsson, KD:s ansvariga i jordbruksfrågor med en plats i jordbruksutskottet. Han är på ön för att besöka djurhållare och lantbrukare och höra deras berättelser om torkan. Först på tur är en travtränare.

Egen erfarenhet

Gotland har drabbats hårt av sommarens extremvärme. Även hästnäringen och grisuppfödarna har svårt att få fram tillräckligt med mat åt sina djur, berättar Linnéa Högberg, som hoppas kunna samla in kunskap och nya idéer till sitt parti under dagen.

– Jag tycker det är jätteviktigt att vi är ute så här och träffar människor och inte bara sitter inne på ett kontor och fattar beslut om vår politik, säger hon.

Själv kan hon bidra med egen erfarenhet till Kristdemokraternas vårdpolitik. Hon arbetar som nattsjuksköterska på ortopedavdelningen på lasarettet i Visby och har även tidigare efterenhet av att jobba fackligt.

– Det gör att jag kan prata om hur sjuksköterskorna vill ha det och vilka problem vi ser, det som kanske inte syns när man inte är på golvet, säger Linnéa Högberg.

Snack och verkstad

Hon tycker och tänker mycket och valde att engagera sig i politiken för att ”göra något” i stället för att bara prata. Samma drivkraft som gjorde att hon tidigare var fackligt engagerad på sin arbetsplats.

Nu är det partipolitik som lockar henne. Inför valet i september står hon som nummer tre på Kristdemokraternas lista till regionfullmäktige på Gotland. Höstens val är extra viktigt för Kristdemokraterna på Gotland, som den senaste mandatperioden inte haft någon plats i regionens högst beslutande församling. Chanserna att komma in har ökat inför årets val eftersom Gotland gjorts om till en enda valkrets, berättar Linnéa Högberg.

Hennes viktigaste frågor inför valet är de frågor som lockat henne in i politiken och att engagera sig i just Kristdemokraterna: Familjen, vården, pensionärerna och LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Här har KD de bästa lösningarna och idéerna enligt Linnéa Högberg.

Familjen vet bäst

– Jag har själv barn och tycker att varje familj ska få bestämma hur man vill dela upp föräldraledigheten och ha det hemma. Det ska inte staten lägga sig i, det tror jag familjerna vet bäst.

Hon upplever själv hur pressad vården blivit och upprörs över att LSS ”nästan skrotats”, vilket gör att barn inte kan bo kvar hemma. Utvecklingen påminner henne om hur det såg ut i Sverige förr. Familjer splittras och barn institutionaliseras, säger Linnea Högberg.

– Men allra viktigast är nog ändå den psykiska hälsan. Är du somatiskt dålig och mår psykiskt dåligt har du svårare att återhämta dig. Mår du psykiskt dåligt har du lättare att bli sjuk somatiskt. I dag är det alldeles för många barn, unga och äldre som mår psykiskt dåligt.

Vårdfokus politikerintervjuer

Vi har hittat 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Vi har valt att intervjua de som är företrädare för partier som finns representerade i landstingen/regionerna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida