Fammi satsar på sjuksköterskor
Utvecklingsbehoven är större än man tidigare trodde. Därför anställer Fammi (Familjemedicinska institutet) fyra sjuksköterskor i stället för de två som från början var tänkt.
Två av sjuksköterskorna ska arbeta med utvecklingen av primärvården, de andra två med den kommunala sjukvården.
– Det verkar finnas rätt lite tänkt när det gäller sjuksköterskans kunskapsutveckling inom just primärvården och den kommunala sjukvården, säger Svante Pettersson på Fammi.
Som ett exempel på det nämner han att han hittat ganska få doktorsavhandlingar på dessa områden jämfört med andra sjuksköterskeområden.
Och det trots att det skett en stor förändring av sjukvårdsorganisationen på senare år: kortare vårdtider på sjukhusen har lett till att distriktssköterskor och sjuksköterskor inom den kommunala vården fått ta ett allt större ansvar för allt sjukare personer.
Läkarna kommit längre
Också läkarna har – genom det arbete som utförts inom Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) – kommit betydligt längre i sin kunskapsutveckling, enligt Svante Pettersson.
– Det här är ett spännande och viktigt arbete, säger Elisabet Linder, en av de fyra som anställts av Fammi.
– Jag ser i mitt jobb inom den kommunala sjukvården att det blir allt svårare att rekrytera personal. Vi måste hitta vägar att göra det mer attraktivt att arbeta med gamla i kommunen!
De fyra som från augusti ska arbeta hos Fammi är:
* Distriktssköterskan och universitetsadjunkten Else-Marie Jarl, Mälardalens högskola, med stor erfarenhet av både arbete som distriktssköterska och undervisning. Hon blir huvudansvarig för det breda område som distriktssköterskan kommer att utgöra i Fammi.
Internationell erfarenhet
* Anna-Lena Bergman, distriktssköterska i Märsta norr om Stockholm. Hon har en omfattande internationell erfarenhet, bland annat som ledende helsesøster i barn- och skolhälsovården i Oslo samt hos who i Genève och Unicef i Uganda. Ett av hennes arbetsområden blir att skapa ett nätverk för fortbildning för distriktssköterskor och att driva andra projekt.
* Distriktssköterskan Elisabet Linder, avdelningschef inom Haninge kommuns äldreomsorg med erfarenhet från all-
män primärvård, geriatrik och avancerad sjukvård i hemmet. Elisabet Linder blir huvudansvarig för utveckling av kunskaper för sjuksköterskorna inom äldrevården.
* Vårdläraren Eva Stål Söderberg, vårdavdelningschef på Dalens sjukhem i Stockholm med särskilt ansvar för demensvård och andra insatser inom särskilda boenden för vårdtunga patienter.