Får 4 000 mer i månaden

För att ?få sjuksköterskorna ?i Katrineholms ?kommun att stanna ?höjs lönerna med ?i genomsnitt 4 000 kronor från och med den 1 april — utöver lönerevisionen.

Elisabeth Björnlund Vesa. Foto: Jessica Svärd

Distriktssköterskan Elisabeth Björnlund Vesa i Katrineholm blev jätteglad när hon fick höra politikernas löfte.?

— Äntligen får vi lite uppskattning för det vi gör, säger hon.

?Hon och de cirka 50 andra sjuksköterskorna som arbetar i Katrineholms kommun fick i början av mars beskedet att deras löner höjs från den 1 april med i genomsnitt 4 000 kronor mer i månaden. Det gäller för allmänsjuksköterskorna, distriktssköterskorna och skolsköterskorna och är utöver den vanliga lönerevisionen. ?

Lönerna sätts individuellt, vilket innebär att några kommer att få ett större påslag, andra mindre. Elisabeth Björnlund Vesa är övertygad om att hon själv kommer att få minst 4 000 extra i månaden. Vad hon har hört ska distriktssköterskor prioriteras. ??

Själv har hon arbetat 18 år som undersköterska i Katrineholms kommun och 10 år som sjuksköterska och distriktssköterska. Före höjningen tjänar hon i dag exakt som medianlönen för distriktssköterskorna i Katrineholm, 35 650 kronor i månaden. Om hon får 4 000 till blir hennes månadslön 39 650. Till det kommer lönerevisionen.

?— Det tycker jag självklart är bra, eftersom jag läst vidare. Med en sådan lön kommer jag att känna mig nöjd, säger hon.?

De fackliga organisationerna har inte varit direkt inblandade i lönesatsningen utan det är den politiska kommunledningen som har tagit beslutet. Några avtal finns alltså inte.

?Men Ywonne Byström, förtroendevald för Vårdförbundet i kommunen, tror att även om frågan inte förhandlats så har det påverkansarbete som Vårdförbundet bedrivit lokalt nått fram till politikerna.??

— Vi har gång efter annan påtalat ?att om vi ska kunna behålla sjuksköterskorna måste man se över lönen och arbetsmiljön. Äntligen har de lyssnat på oss, säger Ywonne Byström.?

Enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) är det här den största politiska lönesatsningen som någonsin gjorts i Katrineholms kommun. Tio miljoner kronor avsätts för högre löner till sjuksköterskor men också till fysioterapeuter, arbetsterapeuter, lärare, förskolelärare, fritidspedagoger och studie- och yrkesvägledare.

Medianlön i Katrineholm jämfört med hela landet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida