Välgörenhet

Färgglatt när barnonkologen jobbade i fotbollströjor: ”Kul för både oss och patienterna”

Färgglatt när barnonkologen jobbade i fotbollströjor: ”Kul för både oss och patienterna”
Sjuksköterskan Johanna Paulander står i mitten. Sollentuna FK-tröjan har hon lånat av sin son. Foto: Privat.

Djurgården, Hammarby, AIK – och Sollentuna FK. Idag jobbar sjuksköterskan Johanna Paulander och kollegorna på barnonkologen vid Karolinska sjukhuset i fotbollströjor. Det är ett sätt att bidra i kampen mot barncancer, något de gör varje dag.

Idag är det fotbollströjefredag. Initiativet kommer från Barncancerfonden och startade förra året. Före detta förbundskaptenen för herrlandslaget, Janne Andersson, är frontfigur för kampanjen, vilket fått stort genomslag i media.

På skolor och arbetsplatser runt om i landet bär både vuxna och barn sina favoritlags färger för att stötta kampen mot barncancer.

– Jag har min sons tröja från Sollentuna FK. Han spelar i pojkar 16 och ska ha den på en match imorgon så jag måste tvätta den ikväll, säger sjuksköterskan Johanna Paulander.

Har signerade tröjor på väggarna

På avdelning 12 på Karolinska sjukhuset där hon arbetar har både personal och patienter följt uppmaningen. På väggarna sitter redan inramade, signerade tröjor från Stockholmslagen Hammarby, Djurgården och AIK som skänkts genom åren.

– Vi brukar uppmärksamma roliga, friska saker som händer i samhället. Om någon vinner medalj i OS kan vi sätta upp en bild på det, eller göra något i samband med Melodifestivalen.

På morgonen tog kollegorna en bild som de spridit för att visa att de stöttar initiativet.

– Vi jobbar aktivt mot barncancer varje dag, men alla insamlingar är till nytta för våra familjer. Dessutom är det en kul grej för både oss och barnen som kommer hit.

Under fredagen jobbade Johanna Paulander som koordinator och hade inga patientnära kontakter. Därför kunde hon bära sin svarta Sollentuna-FK-tröja hela dagen.

– Andra kollegor fick byta om till arbetskläder, säger hon.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida