Fattiga utan medicin när forskningen minskar

Det råder stor brist på nödvändiga mediciner i den fattiga delen av världen. Västvärlden borde kunna ge »hälsoundantag« vid överenskommelser om handel och patent, anser Läkare utan gränser, som går ut i en kampanj.     

7 februari 2000

Sedan 1970-talet, då de flesta kolonier blivit självständiga stater, har forskningen nästa upphört på läkemedel för att kunna behandla eller bota allvarliga tropiska sjukdomar. Vissa effektiva mediciner mot tropiska infektionssjukdomar är på väg att försvinna av ekonomiska skäl. Det gäller särskilt en medicin, mot den dödliga sömnsjukan, som slutade tillverkas 1995. Efter förhandlingar mellan bland annat who och det tyska läkemedelsföretaget ska medlet tillfälligt börja tillverkas igen, i väntan på en mer permanent lösning.

Läkare utan gränser, organisationen som är 1999 års fredspristagare, startar under året en kampanj för att uppmärksamma dessa förhållanden. Den krassa verkligheten visar att läkemedelsföretagen nästan uteslutande satsar på forskning som gäller läkemedel mot sjukdomar i den rika delen av världen.

Alltför dyra läkemedel
Av de 1200 nya läkemedel som godkändes och kom ut på marknaden mellan 1975 och 1997 var bara tretton mot tropiska sjukdomar. Av dem var dessutom flera för veterinärbruk.

Mot sjukdomar som fått stor spridning som hiv/aids, tuberkulos och malaria finns visserligen bra mediciner. Men de nya läkemedlen är så dyra att få har tillgång till dem i fattiga länder. Vissa läkemedel är till och med dyrare när de säljs
i fattiga länder än i västvärlden. »Hälsoundantag« i handelsöverenskommelser skulle kunna ändra på det.

Anneli Folkesson är kampanjansvarig på det svenska kontoret för Läkare utan gränser. Hon berättar om det som kallas »compulsory licencing«, som betyder att ett land har rätt att frångå patenträtten att producera ett läkemedel om folkhälsan i landet hotas om man inte får tillgång till det.

Den rätten, och rätten att parallellimportera läkemedel, finns inskriven i det så kallade trips-avtalet, som bland annat styr reglerna för patent i världshandeln. Läkare utan gränser uppmuntrar detta.

Men läkemedelsföretagen är inte beredda att acceptera det utan vidare.

–Amerikanska läkemedelsföretag har stämt den sydafrikanska staten för parallellimport och produktion av aidsmediciner, berättar Anneli Folkesson.

Men en amerikansk konsumenträttsorganisation har tagit parti för Sydafrikas initiativ och fått opinionen med sig.

I Sverige planeras till en början att fokusera kampanjen på problematiken med tuberkulos.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida