Fick åthutning av chefen för namngivning i radion

- Även med facit i hand skulle jag ha gjort som jag gjorde, säger distriktssköterskan Carin Melander som kallades till chefen efter att ha lämnat ut namn och diagnoser på patienter i ett radioinslag.

I december i fjol sändes ett radioreportage om hemsjukvården i Kristianstads kommun. Bland annat gjorde reportern tillsammans med Carin Melander hembesök hos några patienter. De hade i förväg blivit tillfrågade om de ville delta.

Efter att programmet sänts blev Carin Melander uppkallad till chefen som tyckte att hon hade gjort fel som lämnat ut namn och diagnoser på patienterna utan att det klart framgått att dessa gett sitt medgivande.

– Jag kunde inte förstå vad jag hade gjort för fel. Patienterna hade inte själva reagerat. Tvärtom, vi var hjärtligt välkomna och de tyckte bara att det var trevligt att få vara med i radion. Även i efterhand har de bekräftat detta.

Den 3 februari i år blev hon på nytt kallad till chefen som denna gång gav henne en muntlig tillsägelse.

Områdeschefen Elna Newman anser att distriktssköterskan har tänjt på sekretessen.

– Det framgick inte av programmet att patienterna var tillfrågade, säger hon.

Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin anser att Elna Newmans uppgift var att förvissa sig om att patienterna lämnat sitt samtycke till utlämnandet av uppgifterna.

– Jag kan hålla med om att det kan vara bra att tala om att patienterna har lämnat sitt tillstånd, men arbetsgivaren har inte rätt att uppträda på ett sätt som gör att medarbetaren känner sig hotad och ifrågasatt på grund av en sådan här sak.

– Carin Melander har fått tillstånd av patienterna att utlämna uppgifterna och det är samtycket som är det viktiga i sammanhanget, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Elna Newman anser inte
att hon genom sitt förfarande har kränkt någons yttrandefrihet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida