Fick koksaltspruta för att visa sig modig
Mamman hade förklarat för skolsköterskan att hennes 12-årige son var allergisk och därför inte skulle ha MPR-vaccination. Utan mammans vetskap fick pojken i stället en låtsad vaccination med en injektion koksaltslösning.
Mamman anmälde skolsköterskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha överskridit sina befogenheter. På åttonde dagen efter vaccinationen fick pojken en anafylaktisk chock. Mamman skriver att läkaren trodde att denna kunde bero på en kombination av allergi mot födoämnen och mpr-vaccin (mässling, påssjuka och röda hund).
I samråd med läkare på vårdcentralen testades pojken immunologiskt. Enligt provsvaren hade han immunitet mot mässling, röda hund och påssjuka. Det hade han inte tidigare. Han måste därför ha fått MPR-vaccin, enligt modern.
I sitt yttrande till ansvarsnämnden hävdar skolsköterskan med bestämdhet att hon givit pojken en spruta med ren koksaltslösning.
Hon hade en kombinerad skolsköterske- och kuratorstjänst på skolan. Vid den aktuella tidpunkten gav hon MPR-vaccinationer till eleverna. Hon beskriver hur förvånad hon blev när pojken dök upp på mottagningen tillsammans med en klasskamrat.
Sjuksköterskan berättar att pojkens skolsituation var rätt så komplex. Bland annat var han mobbad. Därför uppfattade hon att han inför sina klasskamrater ville visa sig modig nog att ta en vaccininjektion.
För att hjälpa pojken att inför sina kamrater bygga upp en ställning som en normal 12-åring gav hon honom en injektion med koksaltslösning.
»Givetvis lämnade han mottagningen i tron att han hade fått aktivt vaccin«, skriver skolsköterskan och fortsätter:
»Själv var jag rätt så nöjd efteråt, att ha kunnat klara av denna speciella situation och klara balansen mellan en medicinsk behandling och de kurativa uppgifter som gällde denna speciella elev«.
Provsvaren som används emot henne avvisas men hänvisning till att det finns två sätt att få positiva antikroppar. »Man har haft sjukdomen i fråga och därmed förvärvat immunitet eller man har fått aktivt vaccin någon gång i livet.«
Ansvarsnämndens bedömning är att även om de analyssvar som åberopats tyder på att skolsköterskan gett pojken MPR-vaccin så är det inte bevisat. Hennes påstående att injektionen innehöll koksalt godtas därför. Likväl har hon handlat felaktigt, enligt nämnden. Skolsköterskan borde ha inhämtat föräldrarnas medgivande till att av andra skäl än rent medicinska ge pojken en koksaltsinjektion. Hon får en disciplinpåföljd i form av en erinran.
Beslutet har vunnit laga kraft (HSAN 1078/01:a6).