Fick nej till kylväst – gjorde en själv

Den ms-sjuka sjuksköterskan Lotta Krantz mår bättre när det är varmt ute sedan hon skapat en egen kylväst. Någon dyr, specialtillverkad väst behöver hon inte längre önska sig.

För ett par år sedan insjuknade Lotta Krantz i ms. Som så många andra ms-sjuka fick hon besvär med förhöjd kroppsvärme, speciellt när det är varmt ute på sommaren. Under en vistelse i Blekinge för något år sedan fick hon prova en speciell kylväst för ms-sjuka.

– Jag fick en kick efter att ha använt den; gick bättre och orkade mer, säger hon.

Väl hemma igen i Mönsterås tog hon kontakt med flera instanser inom Kalmar läns landsting, bland andra hjälpmedelschefen, för att få en kylväst. Utan framgång. Hon fick till svar att den är för dyr.

Kylklampar
Sommaren 2001 var varm och besvären med förhöjd kroppsvärme extra svåra. En dag när Lotta Krantz satte på sig sin flytväst när hon skulle ut i familjens båt kom idén.

– Jag tog ut flytkorken och stoppade i stället dit kylklampar, sex på ryggen och två på varje sida fram. Sedan stoppade jag hela västen i frysen, berättar hon.

På det sättet skapade hon för en billig penning en egen kylväst. När det är varmt tar hon ut västen ur frysen, sätter på sig den och efter 20–25 minuter kommer effekten: bättre ork och ett större välbefinnande.

Jörgen Kindman på neurologen i Halmstad har gjort en studie om kylvästar och deras betydelse för ms-sjuka. Han tycker att Lotta Krantz idé är bra.

– Den är kanske inte lika bra som en specialtillverkad kylväst, men om den lindrar för stunden är det förstås positivt för patienten, säger Jörgen Kindman.

Han berättar att det sedan mycket länge är känt att temperaturförändringar är normalt för sjukdomen och att de är besvärliga för många patienter. Ibland behöver det inte handla om mer än den lilla höjning vi friska har från morgon till kväll.

– En del tror att man kan svettas bort värmen och sätter sig till exempel på en motionscykel och får i stället motsatt resultat. Då är en kall dusch bättre.

För dyr
Den studie han har gjort visar tydliga förbättringar både när det gäller gångförmågan och orken för ms-sjuka efter att ha haft en kylväst på sig under cirka en halv timme.

– Vi har försökt få kylvästen godkänd som hjälpmedel, men misslyckats. Problemet är att den är så dyr, cirka 20 000 kronor, säger Jörgen Kindman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida